Тридесет мъртви елена са били открити в две ловни стопанства на територията на община Момчилград. Това е станало по време на сезонното преброяване на дивеча, потвърди за Дарик директорът на Държавното горско стопанство инж. Светла Тенева.

По думите й според ветеринаря, участвал в проверките по случая, изключено било смъртта на животните да е причинена от зараза. Според инж. Тенева най-вероятно до леталния изход се е стигнало заради недохранване по време на снежното бедствие през март, съобщава Дарик.

Инж. Тенева уточни, че след установяване на умрелите животни на площ от 50 дка, в двете ловища Гургулица и Девинци, стопанисвани от дружина „Нановица", бил направен и оглед за подхранването на популацията през зимния период. Той показал, че биотехническите съоръжения в район „Нановица" не са в добро състояние и не са захранени.

Ловното стопанство в Нановица, както и тези в Равен и Студен кладенец са известни като най-голямото местообитание на елени лопатари в България.

Инж. Тенева обясни още, че в Равен и Студен кладенец, където авджиите са подхранвали дивеча през критичния период, загуби няма. Заради неподхранване, на ловна дружина „Нановица" вече е била налагана забрана за ловуване за срок от 3 месеца, отменена със съдебно решение, каза още директорът на горското стопанство в Момчилград.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК!  

TrafficNews.bg