Десетки опаковки на опасни препарати, захвърлени на брега на Стряма край Раковски. На тази стряскаща гледка са се натъкнала читатели на Trafficnews, докато се разхождали покрай реката. Отпадъците били захвърлени на метри от водата, а някои от тях се намирали почти в реката. По данни на очевидци в някои от тях все още има химикали.

Съдейки по опаковките, изхвърлените отпадъци представляват хербициди за пръскане при редица окопни култури и житни култури, или иначе казано - препарати срещу плевели. Както е изрично обозначено, те могат да навредят на живите организми във водата. Гражданите, които са се натъкнали на опасното вещество, заподозряха, че те може би са оставени от местен земеделец. Мъжът бил забелязан от тях да разрежда препаратите с вода от реката.

"Наблизо един господин сее домати и ползва маркуч, с който помпи вода, за да разрежда отровата," обясняват местните. Въпросният маркуч също бил захвърлен във водата по време на снощната им разходка. 

Очевидците споделят, че веднага са подали сигнал на телефон 112, откъдето са изпратили екип на място. Наш репортер придвижи сигнала и до директора на РИОСВ Стефан Шилев. Той обясни, че различни институции носят отговорност, в зависимост от местоположението на отпадъците, но от инспектората могат да издадат предписание до отговорните лица. 

"Самият факт, че са изхвърлени препарати, създава опасност", коментира той. И припомни, че подобен тип отпадъци следва да се предадат на фирми, притежаващи съответния документ за третирането им. Имената на тези фирми са упоменати на сайта на Изпълнителна агенция по околната среда и водите.

"Само те могат да ги вземат и третират. Но случая не е такъв - просто някой ги е изхвърлил. Затова ще трябва да се извърши проверка и да се сезират органите на местната власт, за да ги съберат и предедат, ако не може да се установи собственикът", каза още Шилев.