Кадри от охранителни камери, на които ясно си личи как младо момче отмъква две патрончета алкохол от магазин в Пловдив, бяха пратени в редакцията на TrafficNews.bg 

Кражбата е извършена днес около 11 часа в супермаркет "Слънчеви лъчи", разположен на бул. "Никола Вапцаров". От управата на магазина обаче подхождат изключително нетипично и възпитателно и изпращат видеото на медията ни с цел да призоват младежите отговорни за зулума да покрият щетите. 

Всъщност двойната доза алкохол е била набавена посредством двама младежи - единият е правил отцепка и не е влязъл в обектива на камерите, а другият е реалният извършител на кражбата. Затова от магазина приканиха и двамата да се явяват, да си платят стоката, а те от своя страна се ангажираха да не подават жалба в МВР. 

"Моля, младежите, които извършиха кражбата днес в 11 ч. да дойдат и да заплатят откраднатата стока, в противен случай, ще се обърна към районното управление на МВР. Надявам се, че с ваше съдействие, тези млади хора, ще си получат моралното наказание", посочи управителката на магазина. 

Звучи справедливо - плащаш, търпиш отговорност за постъпките си, без да бъдеш арестуван. Със сигурност подобен подход за дребни кражби може да окаже в пъти по-възпитателен ефект и превенция от глобите. Така, че ако младежите се разпознаят, нека отидат и се извинят - пари се печелят относително лесно за разлика от достойнството. 

Обновена в 19,30 часа:
 
"Искам да Ви благодаря за оказаното съдействие, от което имаше положителен ефект, тъй като алкохолът беше платен. Голямото ми удовлетворение е, че получих извинение не само от момчето, но и от родителите му. Още веднъж благодаря. Надявам се, че този младеж няма да помисли повече за такива кражби. С уважение, Латинка Петрова"
 
Това ни написа само два часа след публикацията управителката на магазина.