Нямаш пари? Вземи си бърз кредит. 

Подобни натрапчивите реклами, лозунги и преки предложения дебнат от всякъде. Кредитният бизнес от години е стъпил в граничната зона на престъпността, а днес преминава бариерата в зоната на грандиозна злоупотреба със самоличността на една от влиятелните жени в политиката в Европа - Вивиан Рединг. 

Жена, представяща се под името Стоянка Пертрова Ангелова, която се представя за "съветник и мениджър в отдел „Бюджет“ на Европейския съюз", разпраща имейли, в които съобщава за "Възможност за малък и среден бизнес".

По същество в имейла Стоянка се представя и обяснява, че освен административния пост е и координатор на финансова асоциация, която "в партньорство със социалния бюджет на Европейския съюз предоставя на ваше разположение кредит за развитие на вашия малък бизнес".

Освен не особено добрия изказ, друго буди сериозно притеснение - към агитацията е изпратен телефон и фейсбук профил на Стоянка. Имидж, излъчване и авторитет се постигат именно чрез профила ѝ в социалните мрежи, който е изцяло със снимките на Вивиан Рединг. Измамниците регулярно обновяват "стената" си със снимки, качени в автентичния профил на екс еврокомисаря и евродепутат Рединг.

Там ще видите как мнимата Стоянка се снима с влиятелни личност, споделя идеологии, присъства на европейски форуми и срещи. Крадците на лика на Рединг не се притесняват да влязат в контакт с наш репортер, който се поинтересува коя е асоциацията, колко пари се предлагат и какви са условията по процедурата. 

Единственият въпрос, на който получихме ясен отговор, освен клишетата, които бяха препратени на конвейр при нас, бе за големината на възможните за отпускане суми - от 3000 евро до рекордните 9 милиона евро. 

Повече от очевидно е, че измамниците не са българи, тъй като автоматичният превод на техните послания и отговори е достатъчно издайнически. От друга страна не хабят усилия да създадат впечатление и дори са създали фейсбук страница на измислената асоциация "Association financière".

"Това е финансова асоциация, в която са отговорни само жени, на които аз съм координатор. Ние сме базирани във Франция и работим в района на Европа. Ние сме в партньорство със Съюза Europenne, защото именно той ни е финансирал отчасти да стартираме нови стартиращи компании с нашата финансова стратегия. Искам да ви информирам, че нашата работа е предимно социална. Нашата филия е от 3000 € до 9000000 €. благодаря", отговаря на нашите мераци двойничката на Вивиан Рединг. 

"Филия" звучи много иронично - почти като комата от голямата пита, в случая лансирана като европейска и социална. Също толкова 

Подобни практики с отпускане на средства през мними европейски институции обикновено дори не са опит за набиране на клиенти на бързи кредити, а способ за кражба на лични данни, които да бъдат използвани за разнообразни дейности, но най-често финансови измами. 

Ето и кореспонденцията ни, придружена от имейл адресите, които се разпращат надлъж и нашир сред българите: