Глобените братя близнаци, свирещи на гъдулки в града под тепетата, се пребориха за отмяна на глобата им от 300 лева. Санкцията бе наложена от Общината през пролетта миналата година, след като уличните музиканти бяха "спипани" да огласяват с красиви трели площада пред Халите на главната улица в Пловдив.

Двамата братя изпълнявали тандемно музикално произведение, за което според общински служител трябвало да имат разрешение за "дует" или с други думи документ, който да позволява групови улични изпълнения. И двамата имали разрешения от общината за самостоятелно свирене.

И двамата гъдулари обжалваха санкцията пред Районния съд в Пловдив, а магистратите заключват, че действително има нарушение, но не от страна на музикантите. Съгласно общинската наредба за обществения ред с цел осигуряване спокойствието на живеещите и работещите в центъра на Пловдив, има забрана за използване на електронни усилвателни устройства от уличните музиканти, както и събирането им за групови артистични изпълнения без разрешение от кмета на общината. Глобите при такива нарушения за физически лица са от 300 до 3000 лева, а за фирми – от 3 000 до 30 000 лева. 

Музикантите обаче са имали разрешения за сингъл артистични изпълнения и не са нарушили нощната тишина, тъй като са били глобени около 17 часа. При проведена проверка се установило, че в Община Пловдив изобщо НЕ съществува утвърден образец на разрешителни за групови артистични изпълнения. И ако такава бланка липсва, как биха могли музикантите да имат надлежно разрешително?

Ами не могат. Това заключва и съдът и отменя глобите от по 300 лева на съвместно музициращите братя близнаци. А всички арт ентусиасти могат да се надяват, че административният вакуум, станал повод за глоби, съдебни разпри и прочие неприятности, ще бъде запълнен.