Мрак обхваща всяка вечер моста на Адата. С настъпването на тъмната част на деня, съоръжението се превръща в капан за мнозина шофьори. С редакцията на TrafficNews.bg се свързаха десетки пловдивчани с въпроса „Защо осветлението не работи?”.

„Мостът е опасен. Не може да се видят неравностите, разбихме си колите. Лампите са „тука има, тука няма”, къде светят, къде не. Къде са компетентните органи?”, пита наш читател.

Само преди две седмици, на моста стана верижна катастрофа с пет коли. В инцидента пострадаха трима души. Още тогава, участниците в ПТП-то обвиниха лошото осветление.

Преди година, отново поради липсата на захранване, колоездач бе блъснат и загина намясто. Тогава, човекът е бил без светлоотразителна жилетка и водачът не го е забелязал в тъмницата.

Казусът с осветлението не е от днес или вчера. Поради множеството оплаквания на пловдивчани, наш репортер се свърза с дружеството, поддържащо уличното осветление на Пловдив – „Обелос”.

От там заявиха, че съоръжението е изключително опасно. При повреди служители се опитват да работят по стълбовете, но много от тях са животозастрашаващи и работата по тях е невъзможна. На телефона за сигнали ежедневно постъпват сигнали, свързани именно със съоръжението.

„ Мрежата е много стара и инсталацията се къса. Колегите се опитват да подменят изгнилите кабели, но на места е невъзможно. По много от стълбовете авариите се отстраняват чрез вишки, но има места на моста, които са опасни. Необходим е цялостен ремонт на ел.мрежата. За проблема сме направили предписание и сме уведомили голяма Община”, заявиха от Обелос.

Моста на Адата е под опеката на ОП „Организация и контрол на транспорта”. Потърсихме за коментар шефа на предприятието Борислав Кръстев, който е добре запознат с проблема. 

Той заяви пред наш репортер, че осветителната мрежа е сериозно компроментирана и е необходим цялостен ремонт.

„Необходимо е провеждане на обществена поръчка за цялостна подмяна на стълбовете на осветлението. Мостът на Адата се води висока категория и затова обществената поръчка трябва да мине през Общината. Направени са предписания, които са входирани в администрацията”, заяви Кръстев.

Очаква се скоро казусът да бъде сложен на масата за обсъждане.

Дотогава лампите, които хората описват като от „миналия век, ще продължават да бъдат угаснали.