На брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив днес окръжният прокурор Румен Попов обясни схемата, заради която вчера бяха задържани три лица – кметът на Перущица Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова от София. Тримата са задържани за 72 часа. На пресконференцията присъстваха  шефът на полицията в Пловдив Христо Разсолков, Николай Петров от ДАНС и наблюдаващ прокурор Стоянова. 

Павлин Статев е с две обвинения –  за подкуп и за документални престъпления, Илияна Павлова също е с две обвинения - за съставяне на неистински документи и за укриване на неистински вещи – печати.  Тя е подписвала различни документи от хора, които не съществуват, и е полагала неистински печати. У нея са намерени 13 печата на различни институции и различни хора.

Ето и цялата схема: За периода април – юни т.г. е трябвало да се укрепи свлачище на територията на Перущица. Кметът Минчев се договаря със Статев срещу 40 000 лева да състави неистинско дружество, което да спечели обществената поръчка. Статев е подготвил документите, които е трябвало да се пуснат във ведомството за отпускане на 260 000 лева без ДДС.

В схемата е участвала и Павлова. Тя е слагала подписи и печати на различни експерти, които реално не са съществували. Документите са предадени във ведомството и са отпуснати 130 000 лева. На 12 април се създава дружество, което трябва да кандидатства за обществената поръчка за изпълнение. Това дружество се състои от 2 поддружества – едното на Статев, а другото на строителна фирма, която има ценз и техника за изпълняване на тази поръчка. Създадена е и строителна площадка. От втората фирма са привикани като свидетели хората, които са обяснили, че не са присъствали, когато е бил сключен договорът. И реално на тях им е платено за извършване на ремонта, но само 45 000 лева. Останалите 85 000 са ги разпределили тримата помежду си.

2/3 от документите, които са намерени при обиските, направени от ДАНС и полицията по този казус, са неистински. При обиските са намерени още 40 000 лева, печати, компютри, флашки и други документи. Сигналът, който е получен в ДАНС, е от февруари за финансови злоупотреби от 2012 до днес от същите лица.

Стана ясно още, че Статев е обещал на кмета на Перущица 40 000 лева. Минчев не е отстранил дружеството, което е направило нарушенията. Кмета го очаква между 3 и 10 години затвор, 20 000 лева глоба и отстраняване от длъжност. 

В момента тече разследване и за други корупционни сделки.

TrafficNews.bg