Кметът на Перущица Ради Минчев и още петима служители на общината за задържани за 24 часа по Закона за МВР, съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Образувано е досъдебно производство за корупционно престъпление, осъществено от длъжностно лице. Извършват се процесуално-следствени действия – огледи и претърсвания и изземвания в община Перущица, както и на още три адреса в града. Във връзка с разследването се извършват претърсвания и изземвания и на територията на Бургас, Плевен и София.

В операцията, която се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, участват служители на ДАНС от София, Пловдив, Плевен и Бургас, както и полицаи от Областните дирекции на МВР в същите градове. Разследването се води от отдел „Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив. Извършени са претърсвания и изземвания на общо 16 адреса. Процесуално-следствените действия продължават.

Ради Минчев е кмет на Перущица втори мандат. Той е единственият кандидат на Реформаторския блок, който успя да спечели кметско място в страната. В градчето се коментира, че арестите идват в навечерието на президентските избори. 

Сградата на кметстовото е била блокирана повече от 3 часа от полицията и никой не е допускан вътре. Кметът не е бил изведен с белезници, дознател го е отвел с цивилен автомобил към Пловдив. На място имаше много цивилни полицаи от Икономическа полиция, агенти на ДАНС. Забелязан е бус на Криминалистична лаборатория. 

В момента сградата на Общината е празна и там е единствено служителят по охраната. Зам. кметът Любен Баков в момента е в отпуск и не е в града. На този етап няма информация как кметството ще продължи да функционира. 


TrafficNews.bg