Водата в Брестовица е с неприемливи мирис, цвят и вкус. Това сочат резултатите от изследванията, проведени в частна лаборатория по инициатива на местните жители. Както TrafficNews.bg вече съобщи, в продължение на няколко месеца местните събираха проби от кафявата вода, която протича през ден от чешмите им, за да разберат какво е съдържанието ѝ. Резултатите от изследването сочат, че тя не е годна за пиене. 

До дни ще бъдат готови и пробите от чистата вода, като изследванията са поети от община "Родопи", допълват местните. Припомняме, че проблемът започва преди 8 месеца, когато нивата на манган във водата превишават допустимите стойности. През месец септември ВиК Пловдив възложи изготвянето на хидрогеоложко проучване, което да установи дали наличието на манган във водопроводната система на село Брестовица се дължи на близостта на водното огледало на ВЕЦ Кадиево. В момента то достига в близост до вододайната зона. Липсата на отток от него е предпоставка за образуването на манган и проникването му в питейната вода. В продължение на няколко месеца е извършено и аериране, за да се трансформират мангановите частици в неразтворими. Впоследствие е монтиран и филтър, който да ги задържи, разказаха от водното дружество. 

Пред наш репортер инж. Гълъбов изтъкна, че в продължение на месеци частиците са се утаявали във водоснабдителната мрежа. В случай на аварии, когато водата се спира и пуска отново, те попадат в системата и водата отново потича в жълтеникав цвят. През повечето време водата, която тече, е чиста, категоричен бе той.

По думите на местните проблемът се появява почти всеки ден, като не се знае в кой момент тя ще потече мръсна. Местните са стартирали и подписка, в която настояват течността, която тече от кранчетата им, да не се фактурира като питейна вода. Към момента близо 1000 души са се включили в нея. Промяна в цената обаче е в компетенциите единствено на КЕВР. 

Решението на проблема е само едно - изграждането на нова водопреносна мрежа в селото. Проектирането ѝ вече е започнало.  Междувременно, в края на месеца ще бъдат обявени и резултатите от проверката на комисията, за които ще бъдат уведомени и ресорните министерства. Вече са взети сериозни проби от водното огледало на ВЕЦ-а и помпената станция, което ще покажат точно на какво се дължи замърсяването. 

"Водата е тъмна, само когато има аварии и ние тогава предупреждаваме всички - предупреждаваме кмета, информираме на нашия сайт, апелираме хората да не пият, да не наливат, а да оставят водата да тече по мрежата. За съжаление, не всички реагират по начина, по който би трябвало", допълва инженер Гълъбов.

Подробности - четете в линка:

Кафява вода продължава да тече в Брестовица! Местните с подписка до институциитеСамо нова водопреносна мрежа ще реши проблема, категорични са от ВиК

Ето и резултатите от общо 5 лабораторни теста, пробите за които са взети от три домакинства в селото: