Стотици граждани на Кюстендил ще излязат на протест срещу ромските тартори в квартал "Изток".

Шествието ще премине под надслов "Гражданско недоволство срещу неработещите институции" и ще се проведе навръх националния празник на страната - 3 март.

Причината за протеста е масовото меле между българи и роми от клана на Гольовците.

Сбиването се случи на 17 февруари след запой, а ескалирането на напрежението доведе до убийството на 35-годишния Валери Дъбов. Мъжът беше фатално прободен в сърцето.

При инцидента пострадаха и още 5-ма души, които бяха настанени в болница, а 12 - бяха арестувани.

С постоянна мярка за неотклонение е 19-годишният Алекс Димитров - Гучи, който е привлечен като обвиняем за жестокото убийство.

Гражданите на Кюстендил призовават институциите да започнат да работят пълноценно и да престанат с бездействието.

"Ще се разходим до всяка една сграда, за да се опитаме да ги събудим и да ги подсетим, че трябва да работят за всички нас", категорични са кюстендилци, цитирани от "Монитор".

19-годишният Алекс обвинен за убийството на Валери в КюстендилОбщо 12 души са задържани за масовото сбиване пред заведение

Мирен протест в Кюстендил след убийството на 35-годишен мъжНа входа на махалата в града е изградено временно КПП

Междувременно общински съветници от областния град предложиха да бъде поставен паник-бутон във всяко заведение, което работи с удължено работно време.

"Въпреки всички твърдения напоследък, Кюстендил не е оазис на спокойствието. Случват се и такива тежки инциденти като убийства в центъра на града и задължение на институциите и на обществеността е да се вземат мерки за бъдещето и спокойствието на кюстендилци. Именно заради това е необходимо в заведенията да бъдат поставени паник-бутони, който да подава своевременен сигнал при възникването на конфликти", обяви общинският съветник Атанас Гергинов.

По думите му трябва да се разшири и видеонаблюдението в ромския квартал "Изток". Към момента в 12-хилядното гето има едва 3 камери, които са крайно недостатъчни и нямат никаква превантивна функция, обяснява още Гергинов.

Протестното шествие на кюстендилци ще премине през централния площад "Велбъжд", сградата на ОДМВР – Кюстендил, Съдебната палата, НАП и ще завърши на мястото, където беше убит Валери Дъбов.