До пълно изтощение мръзнат на опашка инвалидите в Пловдив, за да подадат заявление за безплатна е-винетка. Преди Нова година ги връщаха заради забавяне на промяна в наредбата за стикерите. От 2 януари в социалните служби по места вече приемат документи. Струпванията са големи. Хората с увреждания нервничат, но стоически чакат.

"Повече от 2 часа стоях права на студа. Онкоболна съм, имам и артрит. Ставите ме въртяха страшно, бях на прага на припадък", каза Мария Лазарова, която внесе декларацията си в бюрото на бул. "6 септември" 77-а. Там болшинството от хората с увреждания са принудени да висят навън, тъй като коридорът едвам побира трима-четирима.

"Два пъти се разкарвах. Веднъж, за да взема празна бланка и да я попълня вкъщи на спокойствие, а след това, за да я донеса обратно. Едвам изтраях, докато стигна до гишето. Никой не си отстъпва реда, всички сме болни", обясни пред "24 часа" Марин Велков. Той е с 62% ТЕЛК заради сърдечно заболяване и диабет.

От дирекция "Социално подпомагане" посъветваха инвалидите, на които не им се налага да пътуват в близките месеци, да изчакат да намалеят опашките. Старите стикери важат до 31 януари.

"Новите ще са от дата до дата. Целогодишно могат да се подават заявления. Няма краен срок", увери шефът на "Социално подпомагане" Надя Танева. Право на безплатните стикери имат хора с ТЕЛК от 50% нагоре. Под тепетата са около 12 000. Необходимите документи са решение за инвалидност, големият талон на колата и платена гражданска отговорност. За седмица от депозиране на документите се издава винетката.

"Молбите се обработват всеки ден. Файлът се изпраща до Агенция "Социално подпомагане" и до АПИ", уточни Надя Танева. При подаване на заявленията хората с увреждания получават входящ номер и информация къде могат да проверят дали им е издаден стикер. Възможностите са няколко - на място в областното пътно управление, в дирекция "Социално подпомагане", както и на електронната страница на националното ТОЛ управление.