По някои от пътищата в община Неделино зеят такива ями, че ще засаждаме дръвчета в тях. Така са започнали да се шегуват хората от родопското градче и околните села, които години наред трошат автомобилите си по осеяния с дупки асфалт. Проблемът се е задълбочил още повече след последния сняг. Огромни ями са зейнали по трасето Неделино – Еленка и Неделино – Средец, общинска собственост. На истински лунен пейзаж напомня и ул. „Шина Андреева” в града.

„Тези пътища не са ремонтирани от 30 години. Плащаме високи данъци, винетки. Многократно сме ходили в общината, за да търсим съдействие, но отговорът е, че няма пари”, оплака се пред TrafficNews Владимир Тохчалиев, който живее на ул. „Шина Андреева” 57. Мъжът посочи, че данъкът му за МПС е скочил от 90 на 112 лева. През месец му се налага да вкарва колата в сервиз, тъй като заради дупките се появяват повреди, и разходите са сериозно перо в семейния бюджет. „Трябва да се прояви разбиране и да се вземат някакви мерки. Ако не се оправят пътищата, да се намали данъкът. Така не се издържа”, казва Тохчалиев.  

Той и съседите му дори са готови сами да запълнят дупките по пътищата, ако общината закупи материалите. „Проблемът е, че никой не ни обръща внимание. Даже снегорин не идва да почисти улицата. Хиляди пъти съм звънял тел. 112, за да изпратят техника”, допълни той.

Наш репортер потърси за коментар местната администрация. От Община Неделино увериха, че в бюджета за тази година има предвидени средства и ще бъде извършен ремонт. За пътя Изгрев – Средец са предвидени 116 хил. лв. в капиталовия списък, съобщи зам.-кметът Здравко Димитров. По думите му, тази седмица ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител и щом времето позволи, през април или май, ще започнат реално действията по асфалтиране. „За цялостното реновиране на пътя са необходими 3.5 млн. лв. Това е огромна сума, при положение че капиталовият разход на общината за пътища е 500 хил. лв.”, посочи зам.-кметът.

По отношение на участъка Неделино - Еленка, Димитров обясни, че доскоро той не е имал номер. „В предходния мандат го регистрирахме като общински път. Сега ще направим всичко възможно да го преасфалтираме, като кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони”,  заяви зам.-кметът.

За ремонтите на уличната мрежа общината е кандидатствала за финансиране и по ОП „Регионално развитие”. На ул. „Шина Андреева” освен асфалтиране е предвиден и подмяна на водопровод. „Ние сме общината с най-много черни пътища. Над 176 км ни е общинската мрежа, над 100 км от тях са черни пътища. За нас също това е огромен проблем”, допълни Здравко Димитров.