Глобиха култово пловдивско заведение в центъра с 500 лева след проверка от Общинския инспекторат. Причината за санкцията била липса на разрешение за ползване на място общинска собственост.

Ресторант “Даяна” e бил посетен от инспектори през лятото. От управителя бил изискан документ за използване на общинската земя – градината. Такова разрешително обаче не било предоставено.

Външната част на заведението била заета от 109 седящи места и 29 маси. Бил написан акт на фирмата, стопанисваща ресторанта, а след законноустановения срок било издадено и наказателното постановление.

Оказва се обаче, че проверката е направена докато мениджърите на заведението са в процес на получаване на това разрешително. До преди това, тези документи са били издавани от Министерството на вътрешните работи.

Припомняме, че до средата на 2018 година, теренът, върху които се намира Даяната, бе под шапката на бившата Гражданска защита. Дълго време Община Пловдив и бившата структура на МВР бяха в спор за собственост.

Култово заведение в центъра на Пловдив остава в историята СНИМКИ и ВИДЕОРесторант “Даяна“ започва да плаща наем на общината

Сега теренът вече е общински. След влизане в сила на това решение, управата на ресторанта е депозирала молба за получаване на такова разрешение от администрацията на Общината. То се забавило и именно през този период е направена проверката от инспекторите.

Стопаните атакуваха наказателното постановление с тези мотиви - за липса на достатъчно време за изваждане на този документ.

Макар да са били в процедура по добиване на разрешение за ползване на място общинска собственост, магистратите от Районен съд – Пловдив, прецениха, че наистина ресторантът е бил в нарушение, тоест актът е законосъобразен.

Глобата обаче е сведена до минимума - 500 лева, именно заради това забавяне на Общинската администрация.

Решението подлежи на обжалване и протест!