Камионът, изхвърлял строителни и други отпадъци в река Марица в района на Околовръстното на Пловдив към Скутаре, просто... "укрепвал" коритото на реката. Това е абсурдният отговор на нарушителя Иван Васев, по прякор Гаджура - управител на фирмата, собственик на камиона "Строймаш" ЕООД.

Припомняме, че наш читател, станал свидетел на абсурдното депониране на тонове боклук - от земни маси до строителни отпадъци, изпрати видеоклипове на TrafficNews, документиращи нарушението. Ние от своя страна веднага сигнализирахме до РИОСВ-Пловдив, които препратиха сигнала по компетентност към Община Марица. От там стартираха проверка и написаха предписание на нарушителя да премахне незаконно депонирания отпадък.

Абсурд: Камион стоварва тонове боклуци в река Марица, пловдивчанин го засне ВИДЕОРИОСВ извършват проверка

 

При извършена проверка на мястото от страна на общината е констатирано, че сигналът е основателен. Констатирано е натрупване на земни маси и строителни елементи върху имот общинска собственост в землището на с.Рогош, в близост до коритото на река Марица.

Междувременно наша проверка показа, че Гаджура е имал сключен договор с Областна администрация - Пловдив за почистване и укрепване на участък от река Марица. Имало издадени и разрешителни за съответната дейност. Съгласно горе цитираните документи е предвидено и укрепване на левия бряг на Марица в землището на с. Рогош, общ. „Марица“.

"Изхождайки от това, фирмата е започнала подготовка за предстоящата дейност, като е складирала на левия бряг на реката едроразмерни строителни елементи и земни маси", това е обяснил Васев при проверката. 

Камионът, заснет да изхвърля строителни отпадъци в Марица - собственост на фирма на ГаджураОчакват се резултатите от проверкитена РИОСВ и община Марица

Издадено му е предписание да изчисти депонираните отпадъци. Даден му е срок да почисти замърсяването до 18 декември. 

"Поради постъпилия сигнал са предприети мерки по почистване на брега от депонираните скални, земни маси и бетонови елементи. Укрепването на левия бряг на р. Марица ще започне след отбиването на речното течение откъм десния бряг, като всички необходими материали за това ще бъдат влагани директно на предвиденото укрепване, без да ги депонира на брега", става ясно от доклада по инспекцията. 

При повторна проверка след срока за почистване от Община Марица са констатирали, че мястото е почистено от натрупаните земни маси и строителни елементи. Тъй като предписанието е изпълнено в дадения срок няма да има и санкции.

Замърсяването:

Почистено: