Фирма-доставчик, която зарежда търговки обекти в Пловдив попадна в капана на бюрокрацията на Община Пловдив. Те потърсиха TrafficNews, за да сигнализират за това, че няколко пъти биват глобявани без да извършват нарушение. Разказаха пред медията ни за това как всеки един от бусовете, с които зареждат има издаден пропуск от Община Пловдив, който позволява по забранените за движение улици в центъра на Пловдив да извършват служебните си дейности, без да бъдат глобявани. Изключения правят само улиците , посочени в чл. 22, ал1, т.1 от Наредба 2 на Общината за организацията и безопасността на движението.

Това обаче не ги е спасило от глоби, които Общинска полиция им налага в последните месеци, когато са зареждали обекти в центъра. Според пропуска и Наредба номер 2, нарушение за фирмата няма, като дори се спазва часовата зона за паркиране, която е от 10:30 часа до 13:30 часа. Последният написан фиш към транспортното дружество е съставен в 11:50 на улица „Йоаким Груев” №11, а в него се твърди, че МПС-то е „паркирано в зоната на, където има участие на пътен знак Г-15”, който  сигнализира за пешеходна зона.

Ето тук идва и колизията. Тази пешеходна зона обаче не е вписана все още в Наредба 2 на Общината, въпреки поставения знак и така паркираното превозно средство всъщност не е било в нарушение, но все пак е получило глоба.

TrafficNews се свърза с началника на Общинска полиция главен инспектор Тодор Боюклийски. Той съобщи за медията ни, че служителите на въпросната фирма  имат основание да протестират срещу наложената глоба. В действителност наредбата дава право за престой там до 2 часа на автомобили, които зареждат търговски обект.

Той добави още, че проблемът възниква от факта, че предстои ОКТ да маркират специални места за превозните средства, които снабдяват със стока обекти в центъра на Пловдив и имат пропуск. Тук става леко объркване, защото въпросната пешеходна зона не е включена все още в наредба 2 на Община-Пловдив, въпреки поставения знак, че е такава.

Очаква се да се маркират места само за престой по време на зареждане и така тези автомобили с пропуски ще имат право да ползват паркоместата, но в конкретния казус следва тази глоба да бъде отменена, след пуснато възражение от фирмата,” съобщи инспектор Боюклийски.

Медията ни потърси и становище от директора на ОКТ- Георги Стоилов. Той потвърди, че в конкретния случай фишът трябва да бъде отменен и добави още, че във възможно най-скорошен период ще бъдат маркирани въпросните места за автомобили, притежаващи  пропуск, като ще се осигури и място за по-големи превозни средства.