4 семейства, които живеят в Първа вилна зона на пловдивското село Дедево, вече пети ден са откъснати от цивилизацията. Причината е снегът и липсата на адекватна реакция от местната власт, категоричен е Верго Вергов, който е един от потърпевшите. 

В района има около метър сняг, а пътят до къщите на семействата е отрязан. "Ние сме четири семейства, които живеем целогодишно тук. Инвестирали сме сериозни суми, за да можем да живеем на това място и плащаме доста високи данъци. Сами сме си изградили водоподаване, електропреносна мрежа и от общината очакваме елементарна помощ - просто зимата да почиства основния път, който води до къщите. Но и това не получаваме" възмущава се Вергов. 

Още на първия ден от снеговалежа имало закъсал автомобил на пътя, но снегоринът ги подминал и изобщо не спрял. След това живеещите в зоната започнали да подават сигнали до кметския наместник на Дедево. Вергов два пъти е звънял на тел. 112. 

Наложило се мъжете да изнасят на ръце децата на едно от семействата, за да могат да бъдат свалени в града. Отсечката , която трябва да бъде разчистена с дължина по-малко от километър. "Едва вчера пристигна снегорин, но момчето, което го управляваше очевидно не знае как се работи с тази машина и успя да изрине едва 15-20 метра. Ние толкова бяхме изчистили с лопатите. Снегоринът бе марка "Мерцедес Унимог" -  машина с невероятни възможности, с каквито работят в Алпите до 3000 метра височина. Само че, някой трябва да може да работи с нея. Шофьорът едва излезе от снега, трябваше да му хвърляме пясък под гумите, възмущава се Вергов, който е планиски водач и спасител. 

"Кметският наместник ми заяви, че ще трябва да потърпим десетина дни и ще ни изринат пътя. То след 10 дни снегът ще се стопи от самосебе си. Хората , които живеем горе, сме млади, активни. Има и фрилансъри, но има и такива, които работят в Пловдив. Искаме да живеем тук и да развиваме района, но очакваме някакакъв елементарен ангажимент от страна на общината. Ние не сме туристи, които са тръгнали да си правят кефа" възмущава се мъжът и казва , че първата му работа, след като успее да извади колата си от снега, ще бъде да посети община "Родопи". 

Положителното в ситуацията е, че децата и кучетата са безкрайно щастливи и се радват на бялата приказка.

Зам.-кметът на Община „Родопи” Владимир Маринов заяви, че при тях не е постъпвал подобен сигнал, дори от 112. Той е говорил с кметския наместник,  който му обяснил, че единственият непочистен участък е една тясна улица, по която не може да мине снегопочистваща техника.   Основните пътища е селото са почистени, а разстоянието от непочистения участък до дворовете на къщите не е голям.