Казват, че човешкото тяло е храм. Тогава хормоните са Негово Високопреосвещенство и засягат не само настроението ни, но също така и размера на дрехите ни. Генетиката, храненето и 30 минути във фитнеса не гарантират хармония, защото там е скрит фактора за контролиране на теглото ни - хормоните.

Кортизол

[/userfiles/files/1%2864%29.jpg]
Кортизолът, известен още като хормон на стреса и коварен враг на спортистите унищожава мускулната тъкан и води до увеличаване на мазнините в тялото. При стрес, тялото изразходва повече енергийни запаси и като защитна реакция бързо иска да го напълни с храна. Постоянно високите нива на кортизол водят до хроничен стрес и влошаване на обмяната на веществата, пише Elle.ru

Бележка:
За да загубите тегло трябва да държите стреса под контрол с помощта на медитация или да тренирате динамичен спорт – например бокс. Включете цитруси в диетата си – витамин С намалява кортизола с 30%, а за кафето е по-добре да забравите, защото кофеинът повишава нивото на хормоните в кръвта.
 
Адреналин

[/userfiles/files/2.jpeg]
Това е относително, но адреналинът и кортизолът имат обратен ефект върху метаболитните процеси. Този хормон се мобилизира, за да компенсира стреса и силните усещания в тялото.
Скокът на адреналина потиска чувството на глад, разгражда мазнините и освобождава енергията, но покачване на теглото е изпълнено със силно понижение на хормона, в резултат, на което води до влошаване на обмяната на веществата.

Бележка : 
За да свалите килограми и да вдигнете нивото на адреналина, това не означава, че  непременно трябва да скочите с парашут: опитайте сърфинг, бойни изкуства, плуване с делфини или сноуборд - приливът на адреналин е гарантиран.
 
Лептин

[/userfiles/files/3%281%29.jpeg]
Най-коварния хормон, който казва на мозъка, че е време да се яде шоколад. Лептинът е отговорен за апетита и ситостта: по време на хранене, той дава сигнал, че тялото е нахранено, като същевременно, когато лептина се намали апетита ни се увеличава драстично. Не само храната, но също така и количеството на съня влияе на този хормон - оттам идва и факта, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са по-склонни към затлъстяване.
 
Бележка : 
Поддържането на нормални нива на лептин не е твърде трудно, просто опитайте да се наспивате и яжте повече храни, богати на омега-3 киселини.
 
Естроген:

[/userfiles/files/4.jpeg]
Женския хормон естроген увеличава теглото експоненциално - теглото зависи от недостига на хормона. Естрогенът се отразява на менструалния цикъл и разпределението на мазнините в тялото. Ето защо с настъпването на менопаузата, когато нивата падат, жените бързо се възстановяват. Често липсата на полови хормони води до любов към сладкото. Тялото търси естроген в тялото и започва да съхранява мазнини в областта на талията. В същото време, когато в жената попада тестостерон, който отговаря за мускулите - те стават все по-малки и по-силни.

Бележка:
Няма как да излекувате хормоналния дисбаланс, ако не се консултирате с лекар, който да започне лечение. Но е възможно да го коригирате и поддържате с диета, отказвайки се от бирата, кафето, боба и захарта и добавите повече фибри (плодове и зеленчуци).
 
Инсулин

[/userfiles/files/5.jpeg]
Страст за сладкиши, понички и други деликатеси! Инсулинът е отговорен за синтеза на глюкоза в организма. Имайте това предвид, когато си поръчвате капучино с карамелен сироп.
 
Бележка :
Не позволявайте инсулина да се покачва. Консумирайте повече протеини от въглехидрати (изключете всички продукти в бяло), и не пропускайте тренировката -  това е най-доброто натоварване за нормализиране на кръвната захар.
 
Грелин

[/userfiles/files/6.jpeg]

Хормонът на глада грелин често води до аварии при изпълнението на  диета. Това може да бъде причинено от липсата на сън, в резултат, на което се повишава апетита, което води до преяждане.
 
Бележка :
 Забравете содата и други напитки с фруктоза. Яжте риба, елда, трици, млечни продукти. За да не изпитвате чувство на глад: яжте малки порции на всеки 3-4 часа.
 
Допамин:

[/userfiles/files/7%283%29.jpeg]
Без него, щяхме да бъдем скучни, дебели хипохондрици: допаминът (също популярен като хормона на удоволствието) е виновен за много от нашите слабости (включително лакомията), а наднорменото тегло в резултат от хормоналния дефицит е един порочен кръг. Допаминът помага за контролиране на теглото, просто трябва да се научите да се наслаждавате на "правилните" храни.
 
Бележка :
За да обуздаете допаминът трябва да консумирате зелен чай, риба, ягоди, банани и ябълки - тези храни са богати на тирозин, който се синтезира от допамина.

Превод: Невена Вранчева