Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, използван още от Хипократ за лечение на редица заболявания. Но това е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук, въпреки че е сред храните с изключително значение за поддържането на здравето, пише dariknews.bg. Сега е сезонът на червеното цвекло и то може да се намери в изобилие на пазара.
Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк. То е богато на йод и има впечатялващо количество фибри.
Червеното цвекло е безценин източник на здраве и сила. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко. Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.
Смесен с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. Намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.
Още от категорията
Виж всички
НЕЛК решенията вече се изпращат автоматично до НОИ
5 сутрешни навика, които могат да увредят бъбреците
Всеки пловдивчанин може да направи лекарствата по-безопасни
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
Темите на Traffic News