Лабораторията в УМБАЛ „Каспела“ започва да работи като референтна. Това се случи, след като със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев я реферира. 

„Както в края на миналата седмица съобщих, преди Великден и третата референтна лаборатория в Пловдив вече ще прави изследвания за наличие на коронавирус. Така спазихме обещанието пред пловдивчани“, коментира областният управител Дани Каназирева. 

Апаратурата за лабораторията в УМБАЛ „Каспела“ е закупена, поръчани са и първите тестове за COVID-19. 

Като референтни вече работят лабораторите в УМБАЛ “Пълмед“ и в УМБАЛ “Свети Георги“. Двете болници, заедно с УМБАЛ „Каспела“, първи започнаха да приемат пациенти с коронавирус.  

Лабораторията на Университетската болница“ Свети Георги“, която днес бе официално открита от началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, е оборудвана с всичко необходимо, разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти. В нея ще работи квалифициран екип от специалисти. Предвижда се дневният й капацитет да достигне до 140 проби за 12 часа. 

В болница „Пълмед“ за наличието на коронавирус ще се тестват 60 - 70 проби. 

НЗОК ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от Здравното министерство и спуснати към РЗИ.