Поскъпват ли лекарствата в България в условията на кризата, предизвикана от COVID-19? От седмица насам потребители споделят противоречиви впечатления от цените на витамини, различни добавки и лекарствени медикаменти в социалните мрежи. Сигналите за спекула с цените на лични предпазни средства, както от страна на частни лица, така и на търговци, също не са рядкост. 

Наш репортер направи проверка в няколко пловдивски аптеки. Въпреки ситуацията, потребителите и служителите твърдят, че драстично поскъпване на продуктите няма. Някои обаче твърдят, че са усетили увеличение в цените на определени продукти. 

Фармацевти обясниха, че един от водещите производители е вдигнал цените на медикаментите, които доставя, още преди началото на кризата. Компанията е част от международната верига и доставя повечето от лекарствата, достъпни в аптеките у нас. Сред тях са обезболязащи таблетки, като "Беналгин" и "Спазмалгон", добавки с Витамин С, аналгитици и пробиотици. Поскъпването обаче все още не се е отразило навсякъде. Много от аптеките не са получили ново зареждане и продават лекарства на старите цени, споделят работещи в бранша.

Справка в мрежата сочи, че цената на обикновен аспирин вавира между 1.20 и 2.00 лв. Разликата в цените на някои пробиотици в отделните аптеки е между 3 и 4 лв. Същата е тя и в цената на добавки, включващи Витамин С и Цинк. Различни са и продажните цени на някои аналгитици, като разликата между най-евтините и най-скъпите от тях е не повече от два лева.

"Цените не се определят от нас, а от производителите на лекарства. Ние сме длъжни да се съобразим с тях", категорични бяха пловдивските аптекари. Според тях най-осезаемо е поскъпването на маските и дезинфектантите, които в момента са и най-търсени. На второ място са витамините, както и лекарства против настинка и грип. 

Припомняме, че преди няколко дни фармацевти от Пловдив изразиха позицията си срещу изказванията за спекула с цените на защитни средства в аптеките.  

Вижте повече в линка:

Пловдивски фармацевти: Твърденията, че спекулипаме с цените, уронват доверието в насАптекари изказаха своята позиция по въпроса