Пловдивски фармацевти скочиха срещу изказванията за спекула с цените на защитни средства в аптеките.  От Регионалната фармацевтична колегия изказаха своето възмущение от упреците на кризисния щаб и представители на държавни институции, които определиха като необосновани. 

Ето какво гласи позицията на фармацивтите:

"В момент, в който държавата и обществото ни са изправени пред безпрецедентна по своите мащаби криза, българските фармацевти самоотвержено изпълняват своя професионален дълг, въпреки усложнената обстановка и влошени условия на труд - работят без почивен ден, на ръба на силите си и при обективна невъзможност да подсигурят себе си с необходимите лични предпазни средства.

Като осъзнаваме необходимостта от обществена солидарност и лична отговорност на всеки член на нашето общество за преодоляване на създалата се криза, за нас са повече от странни изявленията и действията на отговорни лица и държавни институции, които уронват общественото доверие в българския фармацевт. Започналите в страната масови проверки в аптеките от няколко институции едновременно за справяне с някаква хипотетична „спекула в аптеките“ могат да бъдат определени единствено като показна административна репресия, лишена от всякакъв здрав смисъл,  всяваща допълнителна паника и несигурност в обществото ни. Тези акции на Прокуратура, Полиция, НАП, ИАЛ и РЗИ са обявени от самите тези институции като „извършвани на случаен принцип“, което само по себе си е красноречиво доказателство за голословността и безотговорността на предварително отправените към българския фармацевт обвинения.

Очакваме от отговорните лица и институции да загърбят каквито и да било популистки бюрократични практики и ги призоваваме да застанат на висотата на своята професионална и обществена отговорност, каквато несъмнено проявява в този тежък за страната ни момент българският фармацевт."