Нов вариант на коронавируса, който е по-опасен от Делта, вече буди притеснение у нас. Името му е Омикрон, той идва от южната част на Африка, но първи случай вече беше засечен и в Белгия.

Европа затвори границите си за пристигащите от заразената част на континента, но притесненията остават. По първоначална информация новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора.

„Внимание привлече това, че той съдържа голям брой мутации – над 50. Това означава, че е доста променен сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти”, обясни вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на nova телевизия.

"Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява", допълни още Александрова.

Тя обясни, че се е наблюдавало доста бързо разпространение. По думите й за момента никой не може да каже дали ваксините, които вече имаме, ще ни предпазят от този нов щам.