Личните лекари вече ще могат да отписват пациенти от практиката си, ако те отправят заплаха за живота на медиците или пък доверието помежду им е разрушено. Това предвижда работният вариант на стандартна по "Обща медицина".

Правилата за работата на джипитата са поместени на 30 страници. Окончателният проект на документа ще е факт на 15 май, когато ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Възможността джипито да отпише пациент при определени условия, на практика се регламентира за първи път. В правото на лекарят освен това е и да откаже преглед, когато липсват условия за изпълнението на неговите професионални задължения.

Това обаче не се отнася до задълженията на медика за оказване на медицинска помощ при спешни случаи на територията на лечебното заведение, на която се намира практиката му.

Друга важна точка гласи, че вече са създадени облекчени условия за преглед на деца от 7 до 14-годишна възраст. В текстовете е посочено, че когато детето има нужда от преглед, а родителят или попечителят са възпрепятствани да присъстват, то лекарят оказва медицинска помощ на малкия пациент, като уведомява родителя или попечителя по телефона или чрез детето, да се явят в амбулаторията за подписване на амбулаторния лист. 

Връщат старите правила общопрактикуващият лекар да насочва пациентите към лечебни заведения за рехабилитация, продължително лечение и хосписи, съобщава clinica.bg. В момента джипито издава Направление №7 за санаториално лечение, само след представяне на епикриза, в която е упоменато тази необходимост. В останалите случаи личният лекар изпраща пациента към специалист по физиотерапия и рехабилитация.

В проекта на стандрата е посочено на какви правила трябва да отговаря кабинета на ОПЛ. Те не се различават от досега съществуващите. А именно помещението, в което се осъществява практиката да бъде добре осветено, да има кушетка за преглед и работно бюро за лекаря. Температурата в него да е подходяща за сезона. Освен това чакалнята да разполага с поне две места за сядане. Практиката на семейният лекар трябва да има достъп до манипулационна и до тоалетна и мивки, които са леснодостъпни.

Джипито трябва да притежава и лекарска чанта, в която задължително да има стетоскоп, сфигмоманометър, термометър, ръкавици, животоспасяващи лекарствени средства (по преценка на лекаря), които са в срок на годност, различни размери спринцовки и игли, като и превързочни средства. Медицинска практика ще може да регистрира само лекар, които има придобита специалност по обща медицина или специализира такава.