Пловдивчанка, завърнала се от Испания, ще трябва да чака шест дни резултатите от теста за колонавирус. За това разказа пред TrafficNews младата жена, която е притеснена за здравето си.

Жената се завърнала преди дни и се почувствала зле. Имала силна кашлица, затова решила да се изследва дали не страда от опасния вирус. „Вчера от 16 часа до 22 часа съм чакала в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги”, за да ми бъде направен теста. Взеха ми секрет от гърлото и ме пратиха вкъщи. Обясниха ми, че тестът ще бъде изпратен в лаборатория чак в понеделник, а резултатът ще бъде готов в сряда – след шест дни”, възмутена е жената.

В момента пробите от цялата страна се изследват в лаборатории в София, Стара Загора и Варна. Обмисля се такава да бъде разкрита и в Плевен. За целта обаче ще са необходими около 200 000 лева и на този етап не е ясно кога лабораторията ще може да заработи.

Пробите, взети в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив, се изпращат в Стара Загора, където се работят и тестовете от цяла Южна България. Заради изострената ситуация в момента и повишения брой на пациенти със симптоми в последните няколко дни, лабораторията буквално се задъхва. С приоритет се обработват тестовете на контактни лица с болните, дали положителни проби за COVID-19, както и по-тежките случай по преценка на лекарите.

TrafficNews научи, че в пловдивската Инфекциозна клиника няма определен дневен лимит на тестовете. Изследването се прави по преценка на лекарите на всички лица, които имат симптоми на коронавирус, след което материалът се предава на Регионалната здравна инспекция и те го изпращат в лабораторията в Стара Загора. Но кога ще бъде готов резултатът, зависи единствено от броя на пробите, които трябва да се изработят.  

Съветът на специалистите в момента е да се спазват ограниченията, въведени след обявяване на извънредното положение, за да не се натоварва допълнително здравната ни система. И да има ресурс да бъде оказана бърза и адекватна медицинска помощ на най-тежките случаи.  

Правителството обяви безпрецедентни ограничителни меркиЗатварят детски градини, университети и търговски обекти, преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия