Иновативна терапия дава надежда на пациенти с напреднали онкологични заболявания. Хипертермичната интраперитонеална химиотерапия (HIPEC) се използва при лечението на рак на яйчниците, на дебелото черво и стомаха и псевдомиксом на перитонеума, като от три години се прилага и в пловдивска клиника.

„Комбинирането на хирургичната интервенция и HIPEC дава впечатляващи резултати при заболяване, което доскоро се смяташе за присъда”, посочи проф. Йоанис Спилиотис, водещ европейски специалист в областта на онкохирургията, който днес представи в Пловдив новостите в приложението на метода.

При HIPEC терапията след голяма операция за премахване на туморите и техните метастази от перитонеума се поставя химиотерапевтик, загрят до температура 42-43 градуса, който се раздвижва със специален апарат. Така перитонеалната кухина „се изплаква“ с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око, и не им се позволява да образуват след време нови тумори, водещи до рецидив на болестта.

 „Връзката между химиотерапевтиците и високата температура успява да ликвидира остатъчните клетки, които операторът не може да види с невъоръжено око и не е премахнал по време на операцията. И по този начин е възможно заболяването са се ликвидира локално”, обясни проф. Спилиотис. И даде пример, че при физиологична температура на пациента от 37 градуса успяват да елиминират ракови клетки до 3 милиметра. Когато температурата се покачи до 42 градуса, се премахват остатъци до 6-7 милиметра.

Самото „промиване” е с различна продължителност в зависимост от заболяването. При рак на яйчника то трае 60 минути, при рака на стомаха - 90 минути.

В момента около 300 медицински центъра в света прилагат HIPEC. Над 2.5 млн. пациенти годишно се подлагат на лечение с този метод. „Резултатите показват, че ако коректно изберем кои пациенти са подходящи, може да има дългогодишна преживяемост. Например в Европа имаме пациенти с рак на яйчниците, които благодарение на иновативната терапия живеят 14-15 години, въпреки че прогнозата им даваше не повече от 6 месеца”, каза проф. Йоанис Спилиотис.

Преди да бъдат подложени на терапията, пациентите се оценяват по специална система, като се взема предвид „количеството” на останалия в перитонеалната кухина тумор. Възрастовият критерий не е строг, дори пациенти над 75 години биха могли да понесат процедурата. Важно е обаче на колко химиотерапии и хирургически интервенции са били подложени преди това.

15 от общо 29 пациентки вече са преминали иновативното лечение в HIPEC центъра в Пловдив. „Една от тях, жена на 42 години, бе с изключително високи показатели на туморния маркер. Беше почти „отписана” за лечение, дори и оперативно”, разказа д-р Георги Крумов, началник на гинекологичното отделение в болницата. След лечение с HIPEC обаче, показателите й се подобрили драстично и лекарите са обнадеждени. „Тази жена не пропуска празник, в който да не ни се обади и да благодари”, просълзи се д-р Крумов.