Десет нови случая на вирусен хепатит са констатирани в Пловдивска област за май и юни. Това сочат последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи за април.

Четирима от болните са били с хепатит тип В и по трима с тип Е и вирусен хепатит от неопределен тип. Така общо от началото на годината случаите на остър хепатит в областта стават 49.

Хепати В се предава предимно по полов път. Заразяване може да стане при честа смяна на сексуални контакти. Други начини за заразяване са кръвопреливане, преливане на биопродукти, трансплантация на органи от заразен донор, венозни и дентални манипулации, употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли, татуиране и поставяне на пиърсинг, контакт на наранена кожа или лигавица със заразена кръв при използване на чужди ножчета за бръснене, дори и четки за зъби, както и от майка на новородено.

Хепатит Е се предава чрез недобре термично обработено месо и месни продукти или чрез консумация на заразена вода.

Болният задължително се хоспитализира, а в дома трябва да се извърши дезинфекция. При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се потърси лекарски съвет за уточняване на причината.