Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и преподавател в Медицински университет – Пловдив. Той е управител на център по майчино-фетална медицина. Завършил е Медицинския университет в града през 2005г., специализирал е фетална медицина в Лондон (Великобритания) под ръководството на доайена на тази специалност в света, проф. Кипрос Николаидис. От малък мечтае да стане доктор, повлиян от дядо си - известния пловдивски детски кардиолог д-р Борис Кръстев. TrafficNews разговаря с д-р Стоилов във връзка с обмисляните от Здравното министерство допълнителни прегледи за бременни жени.

- Д-р Стоилов, Министерство на здравеопазването предвижда бременните жени да преминават два допълнителни ехографски прегледа, както и ехографско изследване за фетална морфология. Ще помогне ли това да се раждат повече здрави бебета в България?

- Идеята за повишаване на честотата и качеството на пренаталните грижи за бременните жени на Министерство на здравеопазването е похвална и една много добра инициатива. Това ме кара да се надявам, че и в България ще може да се похвалим с по-добро здравеопазване. За съжаление, тези промени са по-скоро идеалистични представи на администрацията, без да бъдат обсъдени и без да се изготви стратегически план с експертите в тази област на акушерството, а именно със специалистите по фетална медицина.

Тук отварям скоба, за да поясня, че такава специалност всъщност не съществува в България. Ето и откъде идва огромната пропаст в познания, идеи и стратегия. Няма как да има липса в законодателството и нередбите в нашата страна за този клон на акушерството и гинекологията и да имаме изисквания за нещо повече. Именно оттук идва и сблъсъкът с очаквания и реалност.

Очакваме по-добра пренатална грижа за бременните чрез въвеждането на този така важен преглед – феталната морфология, без да се вземе предвид какво представлява, какви са изискванията, за да се осъществи, кои лекари са квалифицирани да я извършват, а и много други въпроси като апаратура, софтуер, себестойност и т.н. Това са малко, но съществени подробности! Според мен идеята е много благородна и добра от страна на нашето правителство, но лишена от експертиза би довела до крах. Един от основните принципи в медицината е първо да не вредим. Но това би нарушило този принцип. И не, да поясня, аз не се притеснявам, че ще имам по-малко пациенти, напротив - ще са повече. Защото ще има много повече пропуски, грешки и обърквания, а това е нещо, което трябва да избегнем.

- Според Вас какви промени реално са необходими в областта на феталната морфология?

- Регулация! Признаването й като тясна специалност или ВСД (високоспециализирана дейност). Не може да се приравни сертификат от полудневен курс, в рамките на 5 дни, с двугодишно обучение в център по пренатална диагноза и научна дейност. Няма как качеството на прегледа да е еднакво и да очакваме добри резултати. Жевеем в 21 век, време на развитие на технологиите, растеж и иновации в науката! Това не се постига лесно и бързо - лесно и бързо се пуска водата в тоалетната. За постигане на високи цели се изискват много знания, умения и опит. Аз и екипът ми се опитваме да допринесем в тази посока чрез стимулиране на младите акушер-гинеколози, като предоставяме стипендии за субспециализация по фетална медицина в Kings Collage Hospital, в Лондон. Хубавото е, че стипендията покрива първоначалните разходи и включва месечна издръжка, което улеснява много бъдещите специалисти.

Ако оставим това настрана, друго важно нещо е как пациентите избират лекари, тъй като изборът им е субективен. Не се дължи на квалификацията и реалната оценка, а по-скоро на: той/тя ми харесват, не ми харесват, защото се държи добре/не се държи добре. Пациентите не могат да направят реална преценка за квалификацията на лекарите и това не е тяхна работа. Това е задължение на институциите и държавата. В този конкретен случай нямаме такова. За други специалности държавата се намесва и такъв пример е инвазивната кардиология. Не всеки кардиолог може да я практикува, нужно е допълнителна квалификация, натрупване на определен брой случаи и изпит. Ако искаме да имаме качествено здравеопазване, са нужни честни критерии и регламенти.

- Каква е разликата между акушер-гинеколозите и специалистите по фетална медицина? И защо феталната медицина все още не е призната като специалност у нас?

 - Това е е допълнителна квалификация. Всички специалисти по фетална медицина първо сме завършили медицина, после специализация по акушерство и гинекология и накрая - тясна специализация по фетална медицина. Делят ни няколко години обучение.

- Кои са препоръчителните изследвания, които всяка жена трябва да направи по време на бременността? Защо са важни те?

Изследванията по здравна каса са ясни. Аз лично предпочитам да направя скрининг за най-честите фетални инфекции още в най-ранните срокове на бременността. Що се отнася до високоспециализираните прегледи това са: Скрининг в първи триместър от 11 до 13+6 гестационни седмици, фетална морфология 19-23 г.с., късна фетална морфология или проследяване растежа на плода в 36 г.с.