Туристи от цял свят могат да погледнат Стария град през мерника на пушка от Освободителната война. Любопитните пътешественици имат възможност да видят и докоснат традиционни български носии, пушки, пистолети и аксесоари в уникалния по рода си Музей на открито. Инициативата за създаването му е на пловдивския комитет "Родолюбие", а членовете на сдружението нареждат експозицията в слънчевите дни пред туристическия център на ул. "Д-р Стоян Чомаков" №1. 

"Опитваме се да представим българските традиции, като покажем автентични български носии - както женски, така и мъжки, а също и колекция от оръжия. Абсолютно всичко е автентично и е част от инвентара на комитета", разказа пред TrafficNews Лъчезар Яковлиев, който е сред "уредниците" на импровизираната изложба. "В повечето музеи човек може да види различни артефакти, но не и да ги докосне. Според мен той няма как да усети и оцени експозицията, ако не може да пипне с ръцете си платовете на дрехите, или да вдигне на рамо оръжията", убеден е той. 

Артефактите, представени в Музея на открито, са от 17-и, 18-и и 19-и век. На стълбите пред Туристическия център са побрани почти всички етнографски райони на България - изложени са носии от Асеновград, Пирин, Битоля, Кюстендил, Златоград, Тракия и други градове и области. Оръжията пък са събирани от целия Балкански полуостров. Пред очите на туристите Лъчезар обяснява как се поддържат и зареждат старите пушки. 

Въпреки че взема дейно участие във всички събития, организирани от пловдивския комитет, Лъчезар признава, че да бъдеш родолюбец, е доста скъпо удоволствие. 

"Тези неща са много редки и се намират много трудно, а интересът е огромен. Удоволствието обаче е огромно. Затова не мислим толкова за парите, а за постигнатите неща", споделя той. И допълва, че няма по-ценно удоволствие от усмивките и радостта на чужденците, които са успяли да се докоснат до българщината. 

"Това са спомени, които те отнасят и дома. Така историята ни се разпространява", смята младежът.