Български туристи на остров Родос няма по това време на летния сезон и съответно няма сигнали за евакуиране на хора. Това обяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), пред сайта TravelNews. По това време няма групи, защото сезонът е висок и хотелите са по-скъпи. Традиционно българите ходят през юни, септември и октомври, посочи Илиева. „Дори да има някакви български туристи в момента на Родос са по-скоро индивидуални, а не организирани от туроператори“, допълни тя.

Няма българи в районите на пожарите на Родос, заяви и Дарина Стефанова, управител на туроператора „Планет травел център“, която компания е специализирана в продажбите на Гърция. По отношение на Корфу обясни, че пожарите са на северозапад и вече са овладени. Докато български туристи има в източната част на острова. Всичко е наред и засега няма притеснения, подчерта тя.

Към момента няма подадени сигнали за помощ от наши сънародници в Гърция заради ситуацията с пожарите. Местните власти действат организирано и се подава адекватна информация, заяви пред БНР Таня Димитрова, директор на ситуационния център на Министерството на външните работи. На Корфу са били евакуирани около 2400 души. На острова има малка българска общност – под 100 души, уточни тя. По думите ѝ в три от населените места на Родос около 2000 туристи вече са били върнати обратно по хотелите им.

"Безопасната и безпроблемна евакуация на най-малко 19 000 души, много от които чужденци, далеч от горящите горски пожари на остров Родос с помощта на Министерството на външните работи, е най-голямата операция по евакуация на чужди граждани на гръцка територия", са заявили гръцки дипломатически източници, цитирани от AMNA. "Министерството е действало бързо и координирано, за да допринесе за справяне с извънредната ситуация" са добавили те.

"Досега министерството е получило около 2500 обаждания от чуждестранни посетители, които се отнасят най-вече за улесняване на комуникацията им с посолствата, транспортиране до временно настаняване и информация за напускане на Родос. Осигурена е и помощ при подмяна на изгубени документи за пътуване", отбелязват още дипломатите.

Въпреки че е известно, че гръцкото Министерство на външните работи предоставя помощ на гръцки граждани в чужбина, "това е първият път, когато министерството поема активна роля в управлението на криза, включваща чужди граждани в Гърция“, са посочили дипломатически източници. Освен бюро за помощ, създадено на международното летище в Родос, министерството е създало бюро в щаба на Гражданската защита, където аташетата на посолствата са натоварени да пишат, редактират и превеждат съобщения за пресата, които се изпращат до международните новинарски агенции, включително BBC.