Има места към които не можеш да останеш безразличен,  да ги зачеркнеш, че вече си ги посетил и да не се върнеш отново. Напротив, имаш усещането, че не си видял всичко, не си отделил достатъчно време и трябва задължително да посетиш пак. Именно по този начин те дърпа отново районът около комплекс Бунтовна в Средна гора. Една изключително красива местност, пропита с много бунтарска кръв, много история и най-вече прекрасна природа. В района усещаш възрожденски повей, чуваш партизанска песен и в същото време те завладява спокойствието, идващо от буковата гора.

Освен всичко, комплексът е част от 100-те национални туристически обекта, така че ако досега не сме ви убедили да го посетите, доводите вече трябва да са достатъчно.

Маршрутът за нашата виртуална разходка започва от село Кръстевич, минава през хижа Бунтовна и завършва на връх Вълк.

Село Кръстевич се намира на 46 км от Пловдив, а оттам тръгва черен път, който води и до хижата. Дължината му е 12 км, проходим е, но не е подходящ за всеки автомобил, така че преценете сами как да продължите. Разходката е приятна и пеша, но значително ще удължи маршрута ви, друг вариант е да се свържете с хижарите, които предлагат и транспорт.

По пътя има изградени чешми и кътчета за отдих, от които може да се насладите на панорамни изгледи към околността.

Първата спирка е комплекс Бунтовна, местните разказват, че именно буковите гори в района са вдъхновили Любен Каравелов да напише „Хубава си, моя горо“.

Хижата е добре поддържана и разкрива невероятни гледки.

Комплексът е открит от бившия първи в държавата – Тодор Живков, а през годините е посетен от стотици хиляди туристи.

В Бунтовна има няколко постройки, който са с различна архитектура и „разказват“ различна част от историята на страната. Една от сградите е във възрожденски стил, а стаите носят имената на велики българи.

Към връх Вълк

Разходката ще ви отнеме около час, като разстоянието е 4.6 км. Маршрутът е приятен, без много положителна денивелация, така че е подходящ и за най-пишман туристите. По пътя ще видите много партизански паметници, които също разказват историята на района. Има и изградени чешми, на които може да се разхладите.

Балканът е белязан от много коларски пътища, като един от тях води и до Копривщица. Някога именно от тук са минавали търговските кервани на местните чорбаджии. Тези пътища са били и спасение за  участниците във Априлското въстание и жителите на разрушените села след погромите през 1876 година.

В района има още какво да се посети, така че ако сте предвидили повече време, може да отскочите и до Копривщица, Стрелча или Старосел.

Ето и маршрутът до връх Вълк в снимки: