Изумрудена прелест – това е Мраморното езеро, което се намира само на час път с кола от Пловдив. Разположено в бивша мраморна кариера на източния склон на могилата Байлъка край село Православ, в полите на Средна гора, заобиколено от красива природа, то е прекрасно място за разходка в почивните дни.

Ако тръгвате от Пловдив, маршрутът ви минава през Раковски и Брезово, а оттам се отклонявате към село Православ. Именно между двете населени места е и отсечката, по която може да сте стигне до езерото. Нейното начало е отбелязано с огромен мраморен къс под формата на обелиск. От него започва черен път, който ще ви отведе до водата. Разстоянието е около половин километър и може да стигнете както пеш, така и с автомобил.

Мраморното езеро представлява изоставена и вече недействаща мраморна кариера. Постепенно огромният изкоп се е запълнил с дъждовна вода. Дълбочината му достига 20 метра. Езерото е впечатляващо, цветът му е в светлосин до зеленикав оттенък, а водата е равна като огледало. В хубаво време отвисоко се виждат рибките по дъното. Когато завали обаче, водата потъмнява.

Къпането в езерото е забранено, но това не възпира уверените плувци. От мраморните тераси на кариерата любителите на есктремните преживявания правят зрелищни скокове във водата. Езерото се използва и от леководолази за тренировъчна дейност.

Заобиколено е от десет могили и възвишения с интересни имена, сред които Байлъка, Корията, Могилата, Свети Георги и други.

Навсякъде в региона има разхвърляни огромни каменни блокове, а терасите на кариерата са белязани от режещи машини - следи, които напомнят за някогашното предназначение на това място.