По-скъпа почивка както у нас, така и в чуждестранните курорти ни очаква това лято. Драстичното поскъпване се забелязва в голяма част от сайтовете, които предлагат оферти за ранни резервации. Голямо повишение на цените на пакетите има и при южните ни съседки Гърция и Турция.

С наближаването на летния сезон все повече хора се ориентират да направят резервация за почивка, но впечатление прави, че пакетите в сайтовете за резервации са двойно по-скъпи от предходни години. Причината за това най-вероятно е по-високите разходи на хотелиерите след инфлацията, която удари не само у нас, но и в страните съседки.

Пакетите са повишени с близо 20%, а за някои по-екзотични дестинации увеличението стига дори и до 30%.

Средната цена за 7-днвена почивка в Гърция, би излязла около 1000 евро, показва сайт за ранни резервации. Предходни години този пакет е бил с 30% по-евтин. В Турция за същия период от време, почивката би ни струвала близо 950 евро, което е над 20% повишение.

Средно от 3000 до 3500 лева излиза пък цената на пакет с включена услуга all inclusive за 6 дни почивка на българското черноморие, показват онлайн платформите за резервации.

При цените на самолетни билети, летищни такси и други услуги също се отчита драстичен скок.

Туроператорите предлагат най-голяма отстъпка в цените на пакетите, ако направим резервация до Нова година. От по-малко намаление ще можем да се възползваме до края на този месец, а след това отстъпката ще стане почти незабележима.