Много държави с популярни курорти и културни забележителности активно се борят със свръхтуризма. За да осигурят комфорт на местните жители, да поддържат ниски цените на имотите под наем и да опазят околната среда, властите отдавна са въвели туристически данък или такса. За тази година в много от най-популярните европейски дестинации този данък бе повишен.

Най-често туристическа такса се начислява при настаняване в хотели и други места за настаняване, понякога при влизане или напускане на град или държава.

Снимка 650188

Австрия

Размерът на туристическата такса в Австрия зависи от посещавания регион. Таксата се заплаща на място в момента на настаняване. Във Виена или Залцбург това ще бъде 3% от хотелската сметка на човек.

Белгия

Туристически данък в Белгия трябва да бъде платен в хотели и други места за настаняване за всяка нощувка. Понякога таксата е включена в цената на резервацията, но някои хотели предпочитат да я таксуват като допълнителна такса.

Така в Антверпен и Брюж туристическа такса се начислява на стая, а не на брой туристи в нея. В Брюксел данъкът варира в зависимост от категорията и рейтинга на хотела.

Средно туристическата такса в Белгия тази година ще бъде около 7,5 евро на човек.

България

Туристическата такса в България се събира в местата за настаняване и е в размер не повече от 1,5 евро на човек на вечер в зависимост от региона и класа на хотела.

Снимка 649040

Великобритания

Манчестър стана първият британски град, който въведе туристически данък. От 1 април 2023 г. пътниците ще трябва да плащат данък от 1 евро на вечер при настаняване в хотели.

Обединеното кралство въвежда от тази година за всички граждани на 27-те държави-членки на Европейския съюз, вкл. и българите, т.нар електронно разрешение за пътуване. Издаването на е-документа ще струва 10 паунда. Своеобразната туристическа виза ще е с валидност 2 години.

Унгария

В Унгария туристическа такса се събира само в Будапеща. Тя е 4% от цената на избраната хотелска стая.

Германия

Градовете в Германия налагат Kulturförderabgabe (данък култура) или Bettensteuer (данък легло). Тя варира от 0,50 € до 4 € на човек на вечер или 5% от цената на стаята в зависимост от вида на престоя, цената на стаята и местоположението.

Таксата обаче не се начислява в градовете на Бавария, най-големият туристически регион в страната.

Снимка 604062

Гърция

От 2024 г. Гърция ще започне да събира климатичен данък от туристите, той ще замени досегашния хотелски данък и ще важи през високия сезон - от март до октомври.

Размерът на данъка ще варира в зависимост от категорията на хотела и ще варира от 1 до 4 евро на вечер. Таксата не е включена в цената на вашия престой, трябва да се заплати на място при настаняване.

В същото време туристическата такса остава досегашната през слабия сезон. Тя зависи от броя на звездите на хотела или от броя на наетите стаи и варира от 0,5 до 4 евро на вечер от ноември до февруари.

Испания

В Испания курортните такси се прилагат в Барселона, Каталуния, Балеарските острови, а от 2024 г. и във Валенсия.

Туристическият данък в Барселона се състои от регионален данък, който отива в бюджета на Каталуния и зависи от избрания хотел (2,25 евро), и общоградски.

От 1 април 2023 г. градската туристическа такса се увеличи на 2,75 евро на вечер. Второто увеличение е планирано за 1 април 2024 г., като комисионната ще се увеличи до 3,25 евро.

Туристически данък се начислява на пътуващите, които са отседнали в служебни квартири.

Приходите от данъка се използват за финансиране на инфраструктурата на Барселона, подобряване на пътищата и автобусните услуги.

В Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера размерът й зависи от избрания от туристите обект за настаняване, но не повече от 4 евро на ден на човек. В слабия сезон (от 1 ноември до 30 април) таксата е 50% от сумата през високия сезон. Деца под 16 години са освободени от заплащане.

Властите на Валенсия все още не са определили дата за въвеждане на пътния данък. Предвижда се с туристическа такса (ПДПО) туристите да се облагат във всички места за настаняване в региона, включително хотели, хостели, апартаменти и къмпинги. Тя ще варира от 50 цента до 2 евро на вечер в зависимост от избраното настаняване, но не повече от седем нощувки.

Пътниците на круизните кораби ще плащат и туристическа такса от 1,5 евро на ден.

Според регионалните власти таксата ще се използва за развитие на туристическия сектор във Валенсия, както и за осигуряване на достъпни жилища за местните жители в най-популярните туристически дестинации.

Снимка 656846

Италия

В Италия размерът на туристическата такса зависи от това в кой регион туристът планира да отиде. Ако говорим за Рим, то там таксата ще бъде от 3 до 7 евро на ден на човек в зависимост от избраното място за настаняване. В Милано правилата са същите, но таксата няма да надвишава 5 евро на човек на вечер през високия сезон, а през слабия сезон ще бъде с 50% по-малко.

От пролетта на 2024 г. властите на Венеция ще взимат от туристите такса от 5 евро на човек за еднодневно посещение на града през почивните дни и други официални празници от април до средата на юли - общо 29 дни. Освен това трябва да плащате само в пиковите часове - от 08:30 до 16:00 часа.

Туристите над 14 години ще трябва да платят, за да влязат в града. За да направите това, пътникът ще трябва да отиде на специален уебсайт, да се регистрира (броят на местата ще бъде ограничен) и да плати билета. В замяна той ще получи QR код, който трябва да бъде показан в случай на проверка. Глобата за неспазване на новото правило ще бъде от 50 до 300 евро.

Средствата от туристическия данък ще се използват за поддържане на града, подпомагане на жителите и подобряване на качеството им на живот.

Туристите, които нощуват в хотел във Венеция, не заплащат таксата. При настаняване се заплаща такса за настаняване - от 1 до 1,5 евро на вечер (не повече от 7 нощувки) в зависимост от категорията на хотела.

Латвия

През 2023 г. Рига въведе туристическа такса, която е 1 евро на вечер, но не повече от 10 евро, ако туристът остане в Рига за по-дълъг период. Деца под 18 години са освободени от такса.

Литва

От 1 септември 2017 г. малайзийските власти ще таксуват туристите с промоционална туристическа такса за престой в хотели и апартаменти. Става малко над 4 евро на вечер в стая. Таксата се заплаща в деня на настаняване.

Във Вилнюс се начислява градска такса от 1 евро на ден. Таксата се заплаща от всички пътуващи над 18 години, които отсядат в хотели, хостели, апартаменти, както и в места за настаняване, резервирани чрез онлайн агрегатори.

В Каунас е 0,5 евро на ден на човек за гости над 18 години. Таксата се заплаща на рецепция при настаняване. Много курортни хотели обаче включват данък в цената на стаята.

Снимка 582065

Нидерландия

В Нидерландия туристите се таксуват с такса за настаняване (на нощувка), наречена Toeristenbelasting. Размерът му зависи от класа на хотела и вида на настаняването, както и от общината, в която пътуващият е отседнал.

Амстердам има най-високата туристическа такса в Европа. През 2024 г. тя се увеличи от 7% на 12,5% от цената на туристическа хотелска стая. Установени са отделни мерки за пътниците на круизни кораби - такива туристи ще плащат данък от 11 евро на човек вместо 8 евро.

Деца и юноши под 16 години са освободени от такса. Освен това властите в Амстердам въведоха данък за настаняване в къмпинг, който възлиза на 1 евро. Данъкът върху наемите на апартаменти се увеличи до 10%, включително и върху частната услуга за резервация на жилища Airbnb. Амстердам също изисква данък от 8 евро от хората, пристигащи в града с лодка.

Португалия

Туристически данък в Португалия се събира в 13 от 308-те общини, включително Порто (1,5 евро на нощувка, до максимум 7 нощувки), Лисабон (2 евро на нощувка).

Популярният рибарски град Olhão в провинция Алгарве налага туристическа такса от 2023 г. От април до октомври туристът ще трябва да плати 2 евро на ден, но за не повече от 5 нощувки, от ноември до март - 1 евро.

С данък не се облагат деца под 16 години.

Според местните власти приходите от туристическия данък ще бъдат използвани за минимизиране на въздействието на туризма върху провинция Алгарве, по-специално за подобряване на чистотата и безопасността.

Olhão е третата община в Алгарве, която въвежда туристически данък след Фаро (1,5 евро на нощувка до 7 нощувки между март и октомври) и Вила Реал де Санто Антонио (1 евро на нощувка до 7 нощувки) . Таксата се начислява за туристи над 13 години.

Словения

Размерът на туристическата такса в Словения варира в зависимост от местоположението и рейтинга на хотела. В големите градове и курорти, включително Любляна и Блед, ще бъде около 3 евро на човек на вечер.

Снимка 615979

Франция

Във Франция трябва да платите "данък собственост". Добавя се към хотелската сметка и зависи от града, в който туристът е отседнал. Таксите варират от 0,20 до 4 евро на човек на вечер.

Популярни туристически дестинации като Париж и Лион използват средствата за поддържане на туристическата инфраструктура.

Хърватия

В Хърватия туристическата такса се събира в местата за настаняване. През високия сезон таксата е по-висока и възлиза средно на около 1,33 евро на човек на вечер. В хотелите в курортите на Пула е включена в цената на настаняването, в Дубровник и околностите таксата се заплаща допълнително.

Черна гора

Независимите туристи трябва да платят курортна такса и да се регистрират в полицията или туристическата агенция. Тази процедура трябва да бъде извършена в рамките на 24 часа след влизане в страната.

За туристическите градове (Будва, Котор, Бар, Тиват и др.) таксата е 1 евро на ден на човек, в останалите по-малко от евро. Може да се плати в пощата или в банка. Там трябва да покажете на служителите паспорта си и да им кажете броя на дните, които планирате да прекарате в Черна гора. След това ще ви бъде дадена желаната регистрационна хартия, известна още като "розова хартия" или "бял ​​картон", в зависимост от курорта, където пътуващият ще почива.

След като завършите тази процедура, трябва да намерите туристически офис (табела Turisticka organizacija), където чужденецът трябва да се регистрира. Необходимо е да имате паспорт, разписка за плащане на таксата и адрес на пребиваване в Черна гора (хотел, хостел, апартамент). Ако пътникът няма регистрация, го грози глоба от 200 евро.

Снимка 572859

Чехия

Туристически данък в Чехия трябва да се плати само в Прага. Това е по-малко от 1 евро на човек на вечер за до 60 нощувки. Данъкът не се начислява на лица под 18 години.

Швейцария

Туристически данък в Швейцария се облага с туристи, чийто престой в местата за настаняване не надвишава 40 дни. Размерът му зависи от региона, средно е около 2,2 евро на човек на вечер. В хотелите се заплаща отделно.

Европейски съюз

От 2024 г. гражданите на държави извън ЕС, включително американци, австралийци, британци и други пътници извън Шенгенското пространство, ще трябва да попълнят заявление за влизане на стойност 7 евро. Таксата не се начислява на лица под 18 години и над 70 години.

Снимка 218484

Русия

В момента в редица региони на Русия има експериментална програма за събиране на курортни такси. Размерът на данъка се определя от местните власти, но не трябва да надвишава 100 рубли на ден на човек (около 1 евро). Чужденците и руснаците над 18 години трябва да платят хотелската такса, пише tourism.interfax.ru.

Курортната такса в Сочи в Краснодарския край е 50 рубли, в Анапа, Геленджик, Ейск, във федералната територия на Сириус и в няколко други общини - 30 рубли на ден.

От 1 януари 2024 г. в Новоросийск и Туапсе е въведена курортна такса, която възлиза на 30 рубли на ден.

От 1 април 2024 г. на туристите в Санкт Петербург ще се начислява курортна такса. Очаква се сумата му да бъде 100 рубли на човек на ден.