Златното правило за туристите е, че трябва да научaт колкото се може повече за страната, в която планират пътуване, както и нейните обичаи.

Ценната информация, която сте научили преди пътуването, може да ви спаси от неприятни ситуации, но и от това да доведете домакините в същата ситуация.

Египет: Внимавайте с лявата си ръка

Левичарите може да имат проблеми в Египет. Както в някои други мюсюлмански страни, лявата ръка се счита за „мръсна“ - ръка, използвана например за обуване. Местните са убедени, че яденето с лявата ръка е доста нехигиенично. Няма да обидите никого, ако вземете хляб с нея, но трябва да го сложите в устата си с дясната си ръка.

Афганистан: Не изхвърляйте хляба

Дори да падне на пода, не изхвърляйте хляба. Афганистанците вземат паднало парче хляб, целуват го и го връщат на масата.

Мексико: Бурито се яде с ръце

Когато сте в Мексико и поръчате бурито в ресторант, знаете как да го ядете - с ръце. Традиционно се яде без прибори, така че когато стигне до вашата маса, не молете сервитьора да ви донесе нож и вилица.

Португалия: Храна без сол

Солените храни в Португалия се считат за груби, защото това е автоматичен знак, че не са добре приготвени. Няма да намерите сол на масата и ако не искате да изглеждате грубо, дори не я търсете.

Япония: Не отказвайте плодове

Ако японците ви предлагат плодове или нещо сладко, не им отказвайте, защото те ще съжаляват, че са ви предложили нещо. По този начин японците проявяват гостоприемство, така че не казвайте, че в момента не искате ябълки.

Иран: Не яжте отново

Когато сте на гости в тази страна, яжте достойно това, което са ви поставили в чинията и не приемайте веднага повече храна. Добрите домакини със сигурност ще ви го предложат и ако попълните чинията си по ваша собствена инициатива, е възможно да ги обидите.

Буенос Айрес: Дъждът забавя всичко

В столицата на Аржентина има неписано правило, според което дъждът забавя всички планове. Просто когато вали, нищо не се прави, така че не се изненадвайте, ако местен, когото сте срещнали предната вечер, и който е планирал лудо парти, отмени всичко заради дъжда.