Протестното шествие, което тръгна от пловдивското село Белащица, стигна до булевард "Кукленско шосе". Пътното платно е затворено за движение, а блокадата започва от Митницата, видя читател на TrafficNews.bg. 

Преминаването на десетки автомобили и тирове се е оказало невъзможно. Тежкотоварно превозно средство е заело и двете платна на булеварда след неуспешен опит да направи обратен завой. Докато изпълнявало маневрата, то ударило лек автомобил. Според очевидци няма пострадали при инцидента. 

Няколко автомобила са се опитали да пробият полицейската блокада, в резултат на което е избухнала кратка разправия между шофьорите им и униформените. В крайна сметка гражданите оттеглили автомобилите си, след като били заплашени със санкции. 

Припомняме, че жители на града и на 6 села излязоха на бунт срещу кариера за добив на инертни материали. В Белащица се събраха над 200 пешеходци и рокери, които искат по-чист въздух.

Концесията на кариерата ще продължи до 2021 г. Местните изразиха недоволството си и настояха дейността й да бъде прекратена.

Протестиращите са категорични, че мерките от страна на институциите не са ефективни. Замърсяването от кариерата оказва пагубен ефект не само върху флората, фауната и въздуха, но и върху човешкия организъм, най-вече върху здравето на децата. По думите им те са изправени пред екологично бедствие, тъй като вятърът разнася прах. Други път се оплакват, че къщите им са напукани от взривовете в кариерата.