Нито една държава членка на Европейския съюз не е подготвена за електрическите тротинетки. В нито една няма въведена регулация, а Комисията също не е готова с въвеждането на единна такава. Това сподели шефката на Агенция "Пътна безопасност" Малина Крумова по време на откриването на семинар за пътния травматизъм в Пловдив. Тя допълни, че към момента са взети единствените възможни краткосрочни мерки - да се насочи общественото внимание към това, че водачът на тротинетка също е уязвим участник в движението. 

"Това, което считаме, че може да се направи, е да се регламентира мястото, където могат да бъдат използвани такива транспортни средства. Естествено, подкрепяме тяхното въвеждане, тъй като те са екологичен транспорт, но тяхното въвеждане трябва да става безопасно - както за хората които ги използват, така и за околните", обясни Крумова. Тя изтъкна, че ако това превозно средство се движи с твърде голяма скорост, то също може да причини сериозни наранявания на пешеходците. 

Според Крумова казусът е спешен, тъй като в големите градове вече се въвеждат споделени услуги, използващи подобен транспорт. 

"Едно масово навлизане, без да е определено къде и от кого могат да се управляват тези транспортни средства, би могло да предизвика риск", коментира тя. 

Шефката на пътната агенция се надява, че въпросът ще бъде поставен на дневен ред в началото на новия парламентарен сезон.  Според нея общините също трябва да упражняват определени правомощия, като определяне на места за паркиране на тротинетки. 

Междувременно главният секретар на МВР Ивайло Иванов отправи призив към водачите на тротинетки.

"Нека те не забравят, че са участници в движението, въпреки че към момента няма ясни правила за ползването на превозните им средства. Да пазят своя живот и този на останалите участници", призова Иванов. Той се позова и на случай, на който се натъкнал съвсем скоро в София - майка била качила детето си на управляваната от нея тротинетка. Иванов допълни, че все по-често се натъкваме и на велосипедисти, които не са запознати със задълженията си на пътя.