Пътна полиция ще купи още 84 камери на триноги до края на 2019 г., като в момента разполага с 28.

Модерните "очи" на КАТ засичат по няколко коли, които превишават скоростта, затова шофьорите често ги наричат "зли".

За изминалата 2018-а камерите на триноги са хванали 180 000 нарушения на скоростта от общо 563 хиляди, пресмята в интервю за "24 часа" началникът на "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев.

"Триногите са по-съвременни и по-лесно се позиционират около пътя. Стационарните камери все още са малко на брой, повечето хора в областите знаят къде се намират и заради това те отчитат спад на засечените нарушения", коментира той.

Рапчев допълва, че КАТ планира да купи и още 6 системи за средна скорост, които да бъдат изградени до края на 2019 и началото на 2020 г.

Едната ще е на кървавия път Русе - Бяла, другата ще е след Микре, посока София - Велико Търново, до пътен възел "Абланица". Третата ще е на пътя Пловдив - Карлово.

"За другите не сме определили участъци, само сме осигурили финансиране", казва комисарят.

Най-много с превишена скорост карат в София-град, както и в областите Велико Търново и Стара Загора.

Официалната информация за 2018 г. е 6690 тежки пътнотранспортни произшествия с 611 загинали и 8471 ранени.

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково.

"Да, отчитаме намаление на жертвите, което е движение в правилната посока, но сме много далеч от целите, които желаем да постигнем. Затова споделената отговорност за подобряване на безопасността на пътя трябва да е на всички участници в движението, както и на всички институции, работодатели, учителите в училищата, родители, които със своя личен пример следва да покажат на децата си как трябва да се спазват правилата", апелира Рапчев.

По думите му най-честите причини за тежките катастрофи със смъртни случаи са: несъобразена или превишена скорост, неправилни маневри, неспазване на дистанция, навлизане в насрещното, отнемане на предимство, пияни водачи или след употреба на наркотици.

"Скоростта е една от водещите причини за настъпване на тежки ПТП-та. Издали сме над 178 хил. електронни фиша повече в сравнение с 2017 г., или 563 362. За превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч в населените места са издадени 2444 наказателни постановления. За това нарушение се налага предвидената в закона глоба, временно се отнема свидетелството за управление за срок от 3 месеца и временно се спира от движение автомобилът за 1 месец. Самите глоби пък са 700 лв. и на всеки 5 км/ч над 50-те се увеличава с още 50 лв.", посочи шефът на "Пътна полиция".