Над 20 жители на улица „Пере Тошев“ в пловдивския квартал „Южен“ се събраха на протест срещу инвестиционното намерение за разширяване на болница „Св. Панталеймон“. Местните се опасяват, че разстоянието между оградата, която предстои да бъде вдигната и жилищните им блокове е твърде малко, което ще ограничи достъпа до имотите им.

„Тук няма как да влезе нито пожарна, нито полиция, а само преди няколко месеца ни се наложи да викнем органите на реда. Освен това, паркоместата стават все по-ограничени“, опасяват се  местни жители.

Заграждат се дъждоприемните шахти, които са част от ВиК мрежата. Загражденията са поставени върху терен, който е бил ползват от живущите в блоковете за паркиране.

„От 80-те години насам болницата е разширявана три пъти, опасяваме се четвъртия път и ние ще станем част от нея“, шегуват се протестиращите

На протеста не дойде нито един представител на болницата. Жители на „Пере Тошев“ споделят, че са опитали да разговарят с ръководството на болничното заведение, но то не е откликнало на молбата им.

Сред протестиращите е и юристът Атанас Петров, който е упълномощен да представлява местните жители. Пред журналисти той заяви, че има няколко конфликтни момента в ситуацията, въпреки че от болничното заведение твърдят, че терена е общински, те притежават нотариален акт за него, което е несъвместимо с общинската собственост. На място бе и кметът на района Борислав Инчев, който представи планове, на които ясно се вижда докъде стига терена на болницата. Той обаче е обособен години преди блоковете в района да бъдат построени. 

Очаквайте подробности!

Вижте настроенията на местните жители във ВИДЕОТО на Деница Лещева: