От половин месец хлябът в няколко града на страната е с нова по-висока цена. Основният мотив за поскъпването според производителите е повишението на цената на брашното. Вече половин месец хората от Пловдив и региона консумират с близо 25% по-скъп хляб. По рафтовете в големите хранителни магазини 650 грама от най-масовия бял хляб и Добруджа се продава от 80 ст. до 1.15 лв. До 2.40 лв. пък достигат ръчните хлебчета със семена без консерванти и оцветители. С нова цена е и брашното, което е поскъпнало между 20 и 30 стотинки за килограм.

Хлябът надхвърли левче в ПловдивОчаква се скок в цените и на други стоки и услуги

За последните 6 месеца поскъпване на насъщния се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. Заради метеорологичните условия през тази година реколтата от зърното е слаба. Този фактор няма как да не повиши цената на брашното, смятат производители.

Георги Лефтеров от Пловдив е дългогодишен майстор пекар , който също е засегнат от промяната на цените. Според него поскъпването на хляба е свързано с поскъпването на суровините. Имаме и не толкова силна реколта тази година. Големите предприятия, те имат поскъпване на газ и други суровини, разказва производителят.

Промяната в цената на хляба ще бъде по-забележима при големите производители, отколкото при занаятчийските пекарни, допълва Георги. В обект като неговия продукцията ще остане със същата стойност, както досега, тъй като произвежда по-малко количество хляб.

Не бива да се стряскат хората, че хлябът се вдига, че нещо друго се вдига. Просто трябва да уважаваме труда на другите, да работим и за своя си труд, който влагаме, също и да искаме, това е към всеки един работник в България, допълва Лефтеров.

Масово обаче потребителите предпочитат да си купуват хляб от големите вериги магазини, където доставчици са големи регионални производители. От половин месец те доставят продукцията си с по-висока цена, което директно удря по джоба на домакинството. Според пловдивчани това поскъпване е спекулация и неминуемо ще се отрази на семейния бюджет.

Според последните данни през тази година изкупната цената на пшеницата е с около 25% по-висока спрямо миналата. Средно хлебната пшеница се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г.

Какво разказва за поскъпването на хляба един от пловдивските производители, както и мнението на граждани, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

ВИДЕОРЕПОРТАЖ: Авел Бялков