Една от най-дългите имотни саги в Пловдив очаква своята развръзка днес. Багери, съпроводени с полиция, от сутринта наобиколиха павилионите до Централна поща на площад "Централен". Служители поставиха ограждения около магазините, а по план до края на деня постройките трябва да бъдат съборени.

Всички магазини, определени за бутане, освен един, вече са изпразнени от стока. Зам.-кметът Димитър Кацарски обясни, че има влязло съдебно решение за тяхното премахване, а земята е общинска собственост.

На друго мнение обаче бяха двама от близо 30-те собственици на земята, които твърдят, че притежават всички нотариални документи за нея. Те се заканиха, че ще се опитат да се противопоставят на бутането и ще водят дела за имота. Ако все пак действията по премахването на конструкцията бъдат осъществени в днешния ден те ще се борят до край за обезщетение.

"Ние разполагаме с нотариален акт за собственост. Нека те покажат документ, че земята е тяхна. Те имат само едно решение на Административния съд, което е издадено при стар закон, който не разрешаваше обжалване на втора инстанция", заяви едни от представителите се за собственици на земята - Цоньо Буров, а думите му бяха подкрепени и от друга жена, която твърди, че е съсобственичка - Венета Станева. Тя добави, че от Общината им е било предлагано обезщетение в рамер на 660 хил. лв. на по-ранен етап, но което от една страна значи, че те признавали собствеността им, но от друга предложената сума била твърде ниска. 

От Общината казаха, че последно ще премахнат магазина със сувенирите, тъй като все още не е изпразнен, но до края на деня и той ще бъде бутнат със сигурност. Димитър Кацарски сподели, че плановете на Община Пловдив за терена е площад "Централен" да бъде превърнат в музей на открито. 

Вижте какво каза представителят на Общината зам.-кмета Димитър Кацарски, както и недоволните от действията по събаряне:

 

Днешната офанзива е втори опит на градските власти да премахнат павилионите след серия от съдебни дела по повод собствеността.