Дърветата в района на село Белозем се изсичат безразборно, сигнализират читатели на Trafficnews.bg. Очевидец е успял да заснеме и видеоклип, на който ясно се виждат приминаващи ромски каруци, натоварени с отсечена дървесина. Според местните става дума за незаконна сеч в местността "Памуклука" в землището на селото. 

Снимките и видеото са публикувани в социалните мрежи преди месец, но никой не е успял да разкрие кои са извършителите. Пред наш репортер свидетели споделят, че не са подавали сигнал до отговорните институции. 

"Никой не иска да губи време и нерви, за да попадне в статистиката на МВР или някоя друга институция", обяснява ситуацията възмутен белоземец. 

Наш репортер потърси коментар от отдел "Екология" в община Раковски. Оттам обаче само потвърдиха, че сигнал не е постъпвал. 

"Нищо не е стигнало до нас", коментира кметът на общината Павел Гуджеров пред Plovdivnow.bg. Той допълва, че има добра координация между Общинска охрана, фирмата, която отгаваря за стопнисването на горите,  Държавното горско стопанство и полицията.

"Конфискували сме огромен брой каруци. Имахме доста добри съвместни акции," категоричен е градоначалникът.

Кметът на селото Иван Тачев обяснява, че е наясно със случая, тъй като е видял публикациите в социалните мрежи. За съжаление обаче извършителите остават неразкрити. Тачев споделя, че действително става дума на незаконна сеч, въпреки че той самият е готов да даде разрешение за отсичането на въпросните дървета. 

"Това бяха 50-годишни тополи, които бяха опасни. Както се вижда от снимките, вътрешността им е изсъхнала. Щях да дам разрешение, ако някой го бе поискал. Практиката в селото е такава - когато има опасни дървета, наемаме някого да ги отреже, като той запазва и дървесината", коментира Тачев. 

Кметът на Белозем разказва също, че напоследък сигналите за незаконна сеч са намалели. 

"Конфискували сме една камара каруци и коне. Горските също си гледат работата, въпреки че не могат да реагират на всичко", заключва той.