"Това е фалшификация! Днес бях на погребение, погледнете - разследването не е предявявано", така адвокат Орлин Търновалийски изяви бурния си протест срещу решението на съдебния състав в лицето на Божидар Кърпачев да прекрати производството, като остави без уважение искането на защитника за измяна на мярката на Габриела Медарова. Припомняме, че изминаха малко повече от 2 месеца, откакто танцьорката е в ареста, което е и законоустановеният срок за задържане под стража при досъдебно производство. 

Мотивът на съда да не даде ход бе, че неясно как, час преди да започне производството от Прокуратурата са внесли обвинителен акт срещу танцьорката. Това от своя страна това означава, че делото влиза в съдебна фаза, а днешното разглеждане на мярката бе в рамките на досъдебното производство. При това положение с образуването на наказателно дело от общ характер, разпределено на съдебен състав 25, компетентен за разглеждане на измяна на мярката е единствено той. 

Адвокат Търновалийски се вбеси, че пред съдия Кърпачев има само преписи, а не оригинални документи, т.е. производството се разглежда по т.н. "паркетно дело" - жаргонно наименование, за което Търновалийски остро възрази и посочи, че това граничи с безобразие. "Не мисля, че трябва да решавате съдбата на един млад човек по препис. Как са съм сигурен, че това са истински документи?", риторично попита той.

Освен това, той недоумява как е внесен обвинителен акт, след като той не се е разписал при предявяването на разследването във Второ РПУ, нито клиентката му е била уведомена от страна на разследващия и държавното обвинение. "Делото не е предявявано, няма наказателно производство, което може да приключи без предявяване", настоя защитникът и си позволи да посочи, че това е престъпление. Съдията обаче бе категоричен, че такива възражения може да отправи в разпоредителното заседание пред новия състав, чиято дата е неясна към този момент. Там Търновалийски може да настоява за евентуално допуснато съществено процесуални нарушение, както и за измяна на мярката.

Вън от залата Търновалийски обясни, че току що е провел разговор с разследващия полицай и че по негови думи той не е предявявал разследването на никой. Той сподели опасенията си за възможността да са извикали служебен защитник, ала по неговите думи и това не се е случило. 

Междувременно наблюдаващият прокурор по делото Даниела Андреева побърза да напусне светкавично залата и никой представител на медиите не успя да разбере по каква процедура е бил внесен обвинителен акт и защо страните по делото научават за него в съдебна зала. 

Още едно нарушение беше посочено, този път от съдията. Изпарилата се като на магия от съдебните кулоари прокурор Андреева е получила искането на адвоката за измяна на мярката на 11 юли и е била длъжна веднага да я входира в съда. Тя обаче се оказва заведена в Районния съд едва на 18 юли. 

Абсурдната ситуация отне дар слово на Габриела, която успя само да промълви "Не знам какво се случва". Родителите на момичето Здравко и Теодора Медарови пък бяха категорични, че дъщеря им не заслужава да бъде в ареста. Те посочиха, че тя е на медикаменти за стрес и че иска да си плати за грешките и да се пребори.

 

Новият съдебен състав ще прецени дали да насрочи ново заседание за разглеждане на жалбата срещу мярката за неотклонение „задържане под стража“ или ще определи дата за разпоредително заседание, в което да се произнесе и  по искането за промяна на взетата мярка на подсъдимата.

Габриела е обвинена в  причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до една година или пробация. Спрямо нея е повдигнато и обвинение за нанесени материални щети на десет леки автомобила.