Прокуратурата поиска постоянен арест за 21-годишния Атанас Пакетов и 17-годишния му непълнолетен брат, които пребиха 33-годишния военен във Войводиново, стана ясно преди минути от изявлението на районния прокурор Чавдар Грошев за бързото производство за случая „Войводиново”, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Обвиненията, които ще бъдат повдигнати на братята роми, са за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Първоначално следствието се е водело за лека телесна повреда, но съдебно-медицинската експертиза е показала счупване на ябълчна кост, вследствие на което пострадалият трудно се храни и говори.  

Наказанието, което предвижда законът, е от 2 до 10 години лишаване от свобода, като за непълнолетния извършител присъдата може да бъде редуцирана до 3 години. В помощ на разследващите се е появил запис от камера, която е била разположена в близост, където отчасти се вижда развилата се ситуация на кръстовището на "Христо Ботев" и "Победа" в село Войводиново.

Над 300 гневни заради пребития военен се отправиха към ромската махала на Войводиново! ВИДЕОЦелта беше да го убият!, твърдят очевидци на мелето в пловдивското село

Според установеното от прокуратурата пострадалият се е връщал с колата си от Пловдив, когато на пътя пред него са преминали двамата братя. По негови показания те са го напсували, което е провокирало мъжа да спре и да се върне да разговаря с тях. Контактът обаче ескалира и словесните пререкания преминават във физически, като на кадрите се вижда първоначален сблъсък, а оттам нататък как двамата налагат побой над мъжа. 

Протестите във Войводиново продължават, започват проверки в ромската махала ВИДЕОЦяла нощ е имало засилено полицейско присъствие в селото

Двамата братя обаче категорично не се признават за виновни, каза на пресконференцията днес наблюдаващият прокурор по делото Евгений Милев. Тяхната версия е, че военният е ударил шамар на по-големия брат, което  е довело до техните действие. На този етап преки свидетели на инцидента от неговото начало няма, но кадрите от камерата ще бъдат приложени като доказателство по делото.

Предстои в четвъртък да изтече 72-часовата мярка за неотклонение на двамата, когато Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка  "задържане под стража" да продължи, тъй като извършеното според нея представлява опасност за обществото. 

Припомняме, тази сутрин министърът на отбраната заяви, че държавата спешно трябва да вземе мерки, с които да се сложи край на беззаконието, което цари в тази група.

Красимир Каракачанов идва във Войводиново след побоя от роми над воененНад 300 души протестираха след поредните набези от жители на гетото в селото

„Ситуацията е изтървана – те не желаят да се интегрират. Живеят в гета, в които няма нормални условия за живот, образуват се гета, които още повече се маргинализира този етнос. Трябва да спрем финансирането на гетата и да започнем да поощряваме хората от този етнос, които се образоват и интегрират”, каза Каракачанов.

Двамата роми, които пребиха 33-годишният военен във Войводиново, са го нападнали в гръб и завързали с якето му, за да не може да се защитава. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, който дойде в пловдивското село след напрежението.

„Циганите в България станаха изключително нагли! Търпението на българското общество се изчерпа”, каза Каракчанов. Той е посетил военният в болницата, като каза, че му предстоят още операции.

По-късно стана ясно, че всички незаконни къщи в ромската махала във Войводиново ще бъдат съборени моментално.

Бутат моментално незаконните ромски къщи във Войводиново СНИМКИ+ВИДЕОВицепремиерът Красимир Каракачанов поиска разтурване на гетата в България

Протестите в село Войводиново след зверския побой над 33-годишния военен ще продължат и днес. Снощи над 300 души се включиха в шествието в подкрепа на пребития мъж, както и с искане за премахването на незаконните ромски къщи.

Очаквайте подробности!