Два породисти коня с интересни имена - Капучино и Богиня са най-новите обитатели в Комплекса за социални услуги "Свети Георги" в Пловдив. С тяхна помощ специалистите от центъра ще работят с деца и възрастни с различни двигателни проблеми. Така наречената хипотерапия или терапевтична езда има добро приложение при лечение на хора с проблеми в мускулно-скелетната система и някои ментални разстройства. Наблюдава се особен успех  при терапия на заболявания като синдром на Даун и церебрална парализа. Хипотерапията подобрява качеството на живот на хора с подобни проблеми, като ги извежда на открито, раздвижва ги и създава контакт между пациента и коня. Това от своя страна води до подобряване неговото емоционално и физическо състояние и има силен положителен психологически ефект.

Хипотерапията е един от мечтаните методи за специалистите, които работят в Комплекса за социални услуги. Животните вече са на раположение и с тях вече могат да се провеждат терапевтичните процедури с пациентите. Капучино и Богиня имат свой специално изграден кът в двора на комплекса. Това се е случило благодарение на представители на американската фондация "Едно сърце", които всяка година посещават Пловдив. С техните усилия са събрани 70 000 долара - толкова е инвестицията за изграждането на базата, където ще се провеждат терапиите.
 
Откриването на центъра за хипотерапия допълва останалите услуги, които са пригодени за хората със специални потребности. Като допълнение на всичко това са и останалите услуги. Това са социалната оранжерия, спортният комплекс със стрелбище и др.
 
Още по темата вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: