Преди години 100-тина зрелостници се бориха за едно място в родните университети. Днес системата на висшето образование експоненциално се разраства – бум на ВУЗ-овете, специалностите се разгръщат в нов спектър, квотите растат.

Тенденцията влиза в симбиоза с демографския срив и ражда парадоксът – университети търсят студенти, в разрез с логиката на „кандидатстване“, в смисъла на подбор с изпити и приемане само на избрани.

Всъщност количествените натрупвания, водят до качествени изменения. Вместо с изпити – пред вратите на висшите училища е осеяно с БОНУСИ,  и то какви… джипове, почивки в чужбина и у нас, лаптопи и още ред материални придобивки или пък промоции на семестриалните такси. Това са само част от примамливите кампании, които водят ВУЗ-овете в България за сърцата на зрелостниците или пък за субсидиите и/или размера на таксите, които ще получат при заета бройка. Все пак щедростта трябва да се рефинансира. 

Сред „ловците“ на студенти с най-атрактивни оферти тази година се нареждат два пловдивски частни ВУЗ-а:  Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, което предлага почивки и техника, след като миналата година „магнитът“ бе джип; Висшето училище по сигурност и икономика, което нарича стратегията си по „уникални преференции“, ако доведеш приятел – социална политика.

Вижте какво казаха от пловдивските висши училища по повод раздаването на награди за новите си студенти пред камерата на TrafficNews.bg:

През тази година се очаква 56 737 младежи да завършат средно образование. На фона на това местата в родните ВУЗ-ове са над 70 хиляди. Съчетано с фактите, че не малка част от зрелостниците избират да продължат образованието си в чужбина, редица пък изобщо нямат намерение да придобиват диплома, че май надпреварата за студенти наистина е луда, като в едноименния филм.  

През учебната 2018 - 2019 година се предлага държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 704 за образователно-квалификационни степени след средно образование.

Приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. За учебната 2018 - 2019 година са предвидени 10 692 места, от които 6 677 след средно образование. Частните университети пък ще приемат 14 340 студенти, от които 9 350 след средно образование.

Е, цифрите обосновават максимата, че "отчаяните ситуации, изискват отчаяни мерки". Какво следва догодина... трудно е да прогнозираме, но едно околосветско не звучи лошо. Нека стимулираме кандидатите, току виж България стане първа по висшисти на глава от населението.