Една от шестте жертви на жестокото убийството в Нови Искър, Неделчо Юнаков, се оказа вплетен в схеми за кражба на фирми и източване на авоарите им.

От два дни се коментира версията, че една от  причини за разстрела на семейството му на връх Нова година, е именно нелегалната дейност на Неделчо с източване на фирми и ДДС на кухи дружества.

Изненадващо обаче в Търговски регистър името му фигурира единствено в историята на едно дружество, а именно „Бау консултинг мениджмънт“ ООД, което е преминало в негово владение през април 2014 година. Няколко месеца по-късно фирмата отново бива продадена, този път на лицето Младен Василев.

Оказва се, че Младен Василев е участник в крупни схеми за кражба на фирми и източване на рекордни суми от тях. През 2014 година той си присвоява,  с помощта на измама фирмата „Фиор Ди Лате“, действаща край Пловдив в индустриалната част на село Шишманци. Документното престъпление му дава възможността да завлече фирмата с 500 000 лева и огромни неустойки, след като Василев се прави управител и сключва сделка за доставяне на тонове слънчоглед на варненска фирма. Парадоксът се изразява в това, че „Фиор Ди лате“ е фирма за домати и няма насаждения от слънчоглед, нито пък някога е имала.

В рамките на 24 часа обаче Василев подписва договор за мащабната поръчка, а бургаската фирма възложител му превежда 500 хиляди лева, които Василев тегли и предава на някой с прякор Черния. След хиляди перипетии около арестуването и разпита, най-накрая Младен Василев си признава в прав текст, че действията си е извършил по поръчка и е взел скромен хонорар за тях.

Адвокат Иван Маринов, поел делата на измамената фирма „Фиор ди лате“, разказа за измамната схема и описа Василев като смугъл дребен мъж – вероятно от ромски произход, живеещ в софийското село Световрача, лишен от финансов и умствен капацитет, малограмотно лице, което не е в състояние да извърши каквито и да е сложни операции, а най-малко да бъде на чело на крупна мрежова схема за документни престъпления с облаги в особено големи размери.

Още веднъж парадоксално, въпреки измамата Василев е пуснат на свобода под гаранция и следите му се губят от тогава – вече 3 години. Междувременно делото е иззето от компетентността на Пловдивската прокуратура и е преместено в София.

Справка на TrafficNews.bg показва, че Василев има солидно досие в Търговски регистър, над 10 фирми. Една от тях бивша собственост на мъртвия Неделчо. Индекс за участието на Неделчо в престъпната схема е, че „Бау консултинг мениджмънт“ е бил прехвърлян аналогично на Василев, а после на лицето Камен Благоев. Същата „въртележка“ е приложена и спрямо други фирми в портфолиото на Василев като „Титан билд мениджмънт“.

Цялата история за връзката между Неделчо Юнаков и Младен Василев и престъпната дейност, чрез която едно дружество, работещо край Пловдив, е източено, разказа адвокат Иван Маринов. Подробности вижте в следващото ВИДЕО: