Целта на ромите бе да убият момчето! Бащата на единият от тях се опита да ги разтърве, но синът само се обърна към него и му каза "Остави ме да го довърша". Това разказа пред журналисти педагожката Теодора Георгиева, която е станала очевидец на зверския побой, който двама роми нанесоха вчера на 33-годишен военнослужещ във Войводиново. Свидетелката се развикала за помощ и започнала да маха на преминаващите коли, но никой не се притекъл на помощ.



Продължава бунтът на войводиновци, които се обявиха категорично против ромското присъствие в селото. Над 300 души се събраха пред местната църква. С възрожденски песни протестиращите поеха към махалата, в която живеят ромите, но бяха пресрещнати от полицаи. Напрежението бе напът да ескалира, но до сблъсък с униформените не се стигна. В знак на съпричастност полицаите свалиха каските си, а жестът бе посрещнат с аплодисменти от протестиращите.

Местните жители са категорични, че не желаят повече да съжителстват с представители на ромската общност. По думите им всички жилища в етническата махала са незаконни, но мерки за събарянето им не са били предприети.



"Нека срутят всички незаконни постройки. Ако искат, да ги настаняват в общински жилища, но не тук! Страх ни е за живота ни, страх ни е и за децата ни," категорични са жителите на селото. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов призова местните да подадат жалби срещу неренгламентираното строителство, за да може да бъде установен по законов ред статусът на постройките.

Припомняме, че до протеста се стигна, след като двама младежи от ромски произход нанесоха тежък побой над военнослужещия, който се прибирал от ваденето на Богоявленския кръст в Пловдив.  Скандалът възникнал след спор на пътя. Докато шофирал, двамата мъже пресекли пътя му, пресичайки на неренгламентирано за това място. Мъжът им направил забележка, като обяснил на двамата роми и потитал какво би станало, ако утре спирачките откажат, разказват негови близки. Тогава напрежението ескалирало. На помощ на биячите се притекли поне 20 жители на ромската махала, твърдят още те.

Какви са настроенията сред войводиновци и какво коментираха протестиращи и управляващи - вижте във ВИДЕОТО на Милен Ангелов: