Най-старата запазена къща в Стария град отвори врати за посетители след тежка и сложна реставрация, която продължи 10 години.  Ремонтът на 200-годишната къща „Клианти” възлиза на 1,6 милиона лева, като част от средствата са от Японската програма, други по „Красива България”, както и от общинския бюджет.

Сградата, построена през 1816 г., е една от най-старите запазени къщи от епохата на Българското възраждане. През 1846 г. тя е била изцяло реконструирана, като приземният етаж е разширен в северна посока, оформяйки покрития двор. През 1882 г. западната част на къщата била разрушена и с разделянето на сградата се обособяват две отделни къщи.

Кметът Иван Тотев благодари на всички, които са взели участие в реставрацията и превръщането на „Клианти” в истинско бижу. По думите му ремонтът по къщата е показателен как има приемственост в администрацията.

Клианти буквално е възстановена от голи стени, като в началото дори не е имало връзка между двата етажа. Уникалните стенописи са възстановени, както и таваните, на които има вградено злато. Стенописите датират от построяването на къщата през  1817 година, като има богати композиции от растителни орнаменти, по стените има богато изрисувани алафранги, мусандри, таблени дървени врати.  Двата на най-впечатляващи стенописа са  Виена и Константинопол.

Според градоначалника къщата ще стане основна атракция не само в Стария град, но и на национално ниво. Входът за къщата ще бъде 10 лева, като учащи и групи ще ползват намаления.