Най-важният завет на Левски е свързан с поемането на отговорност, с това да правим избори и да ги отстояваме. Това заяви пред Trafficnews.bg една от наследничките на Апостола Христина Богданова. По-рано днес тя посети третокласниците от ОУ "Душо Хаджидеков", за да им припомни интересни истории за националния ни герой.

С усмивки, красиви букети и специална програма малчуганите посрещнаха Христина. Урокът бе открит от самите ученици.  Далечната племеница на Апостола даде ценен урок на малчуганите за родовата памет, честността, добротата и героизма. 

"Искам да представя не просто героя Левски, но и Васил - такъв, какъвто се помни и какъвто е бил", сподели още тя. Това не е първото посещение на Христина в школото, а малчуганите бързо си припомниха някои от предишните уроци, в които тя е участвала. 

С интерес децата изслушаха различни истории за живота на Левски, предавани от уста на уста в рода на Христина. Наследницата на Апостола представи семейството, в което е израснал той, и възпитанието, което е получил. "Никой в семейството не е посягал да вземе повече от това, което сам си е изработил. В този дух е бил възпитан и Левски", разказа тя и припомни историята на баща му - дядо Иван, който отказал да участва в подялбата на наследство, защото не искал да взима нищо даром. 

Мечтата на баба Гина и дядо Иван била да изучат децата си. А най-любознателният сред тях бил Левски. Когато идва време да тръгне на училище, бил толкова развълнуван, че горял като в треска. На всичките си приятели се хвалел как родителите му го подготвяли за празника. Започнал да учи с такава страст, че даскалът му заръчал да помага и на другите ученици. Той пък го правел с голямо удоволствие, разказва на учениците Христина.

Още от малък обаче Левски бил непримирим. Пример за неговото отношение към неправдите е историята с магарето, която озадачи малките слушатели. Даскалът искал от учениците да карат магарето му на водопой, но не давал да го яздят. Левски обаче решил да го поязди. Не щеш ли, негов съученик го видял и веднага го издал. Когато даскалът викнал Васил и го питал дали е напоил магарето, той казал "Да". После го попитал дали го е яздил, а той си признал, защото бил много честен и не можел да лъже. Това му донесло здрав пердах, който Апостола намерил за изключително несправедлив. Така спрял да ходи на училище. Първоначално учителят мислел, че е болен, но след няколко дни минал да го види. За своя изненада, го заварил на двора, усмихнат и здрав. Когато го попитал защо не идва на училище, Васил отговорил „Защото без особена вина ядох бой!”.

Как бе посрещната наследницата на Левски и какво научиха децата от нея - вижте във ВИДЕОТО: