Повече от година измина от пожарът, обезобразил тютюневите складове на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. След като в края на август 2016 пламъците почти сринаха част от Тютюневия град в сърцето на Пловдив, а улицата остава затворена.

Днес, след точно 1 година и 3 месеца, търговците от ул. „Иван Вазов“ се събраха на символичен протест, в който разкриха колко пагубно се е отразило на бизнеса им затварянето на ключовата улица. Посоченият спад в оборота на магазините е над 60%, човекопотокът е спаднал с 2/3, а решение като че ли на този етап няма. 80 търговци от улицата в петък са внесли подписка в общината, в която настояват за спешно отваряне на улицата. 

"Ако спешно не се отвори трасето, ще фалираме. Никой не ни дава гаранция обаче кога ще се случи това", сподели Александър Александров, търговец на обувки и при въпрос има ли проблем със зареждането отговори, че скоро няма да има за кого да зарежда и какво да продава, ако улицата продължи да бъде затворена. 

Хората се недоволни, тъй като дълго време чакат обещаното отваряне на улицата, позната като един от най-големите търговски топоси за обувки. Само ден след пожарът, шосето и периметърът около него бяха затворени за автомобили, а около две седмици не се допускаха и хора в района. След това бе започнат план за укреплението на опасните руини, останали след пожара в четирите сгради на „Одрин“ 8.

Живущите също изказаха своето разочарование от усложненото пътно положение в района. Те коментираха, че такситата обикалят 15 минути, за да стигнат до уличките или карат клиентите да излизат на бул. „Руски“.

Обединени търговците са изпратили и молба към Общината, но отговорът е, че все още се извършва саниране на фасадите на складовете и не е ясно кога процесът по обезопасяване ще приключи.

През ноември Александров изпраща писмо до омбудсмана на общината инж. Борислав Стаматов, в което съобщава, че търговските обекти търпят огромни загуби заради затворената улица и настоява за спешно решение на проблема. "Дейностите по укрепването започнаха на 2 май, а според информационната табела, те трябваше да продължат 3 месеца. Фасадите бяха укрепени, работниците си заминаха, но улицата остана затворена" разказва Александров. Омбудсманът от своя страна е изпратил запитване до зам. кмета Димитър Кацарски, който отговаря, че "към настоящия момент укрепването на сградите не е приключено, поради което не може да бъде възстановено автомобилното движение по ул. "Иван Вазов".   "Само, че тук от месец не се е мяркал работник" опонират търговците. 

Проектът за укрепването на изгорелите тютюневи складове е входиран в Община Пловдив от собствениците, заяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че градската администрация трябва да препрати проектите за съгласуване в НИНКН, а след тяхното положително становище може да се пристъпи към укрепването. Той е водил разговори със служители от института за по-бързото предвижване на преписката, за да се пристъпи към укрепването, а оттам и към отварянето на улиците.

„Имаме проблеми с трафика в Пловдив и трябва да отворим улица „Иван Вазов”. Надяваме се поне половината от нея да бъде отворена за движение”, каза Тотев. Разрешение за отваряне на улицата се чака и за улиците „Екзарх Йосиф” и  „Д-р Г.М. Димитров”.

Хората  обаче поставиха категорично искането търговската улица да бъде отворена час по-скоро. Ето какво казаха пред камерата на TrafficNews.bg търговци и живущи в района: